ΡΑΕ: Όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα το κόστος ενέργειας δεν θα πέφτει

Την εξάρτηση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας από το φυσικό αέριο επισήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας

τονίζοντας πως «όσο οι τιμές φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα η τιμή ενέργειας – χονδρεμπορική και λιανική – δεν θα μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν».

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την κρίση αλλά και για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας σημείωσε ότι το χρηματιστήριο ενέργειας θεσμοθετήθηκε το 2018 ενώ υποστήριξε ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα είναι στον μέσο όρο των τιμών των ευρωπαϊκών κρατών του Νότου.

«Συνολικά είμαστε στον μέσο όρο, κοντά σε Ιταλία και Βουλγαρία» είπε για να εξηγήσει ωστόσο πως «οι χώρες του Νότου έχουν πιο υψηλές τιμές από τις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «από τις αναλύσεις μας δεν προκύπτουν ζητήματα χειραγώγησης τιμών. Όμως η λειτουργία της αγοράς με ακραίες τιμές μπορεί να οδηγήσει σε υπερκέρδη. Αυτή νομίζω είναι η βάση της συζήτησης. Οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς λόγω της κρίσης και οφείλει η πολιτεία να τα παίρνει προς όφελος των καταναλωτών» ενώ αναλύοντας τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών σημείωσε:

«Η κερδοφορία των παραγωγών τους 6 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021 εως τον Μάρτιο του 2022 είναι λίγο πάνω από 920 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες παραγωγής. Αποτυπώσαμε και τις εκπτώσεις για να είμαστε δίκαιοι. Ζητήσαμε στοιχεία».

«Εμείς αποτυπώνουμε όλα τα μεγέθη ώστε η πολιτεία να φορολογήσει τα πραγματικά κέρδη που έχουν προκύψει. Αυτό που κάναμε είναι τεκμηρίωση αυξημένων τιμών από τον Οκτώβριο 2021 . Οι αυξημένες τιμές πέρασαν στην χώρα μας από τον Οκτώβριο ενώ στην Ισπανία για παράδειγμα από Σεπτέμβριο. Είπαμε λοιπόν πως αν δεν υπήρχαν αυτές οι αυξημένες τιμές τι θα είχαμε. Κάναμε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Για παράδειγμα βρήκαμε ότι τον Οκτώβριο του 2021 το περιθώριο κέρδους μιας μονάδας ήταν 30 ευρώ ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 10 ευρώ. Αρα 20 ευρώ είναι το υπερκέρδος το οποίο πολλαπλασιάσαμε με την παραγόμενη ενέργεια και βρήκαμε τα ποσά αυτά» είπε.

Παράλληλα σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα η τιμή ενέργειας στην Ελλάδα είναι πάνω ή κάτω από τον ΜΟ της ΕΕ ανάλογα με το επίπεδο της κρατικής επιδότησης ή της κατανάλωσης.

(Protothema – φωτο:intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί