ς για αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ενώσεις του κλάδου ενώ πιο κοντά στις θέσεις της ΡΑΕ τοποθετούνται οι εκπρόσωποι των καταναλωτών που συμμετείχαν στη σχετική διαβούλευση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έθεσε στις αρχές Αυγούστου σε διαβούλευση σειρά προτάσεων για τα τιμολόγια που περιλαμβάνουν την κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς, τη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, την κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης στις συμβάσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια (διατήρηση μόνο στα τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου) και τη δωρεάν λήψη του λογαριασμού ανεξάρτητα από το αν η αποστολή γίνεται ηλεκτρονικά ή σε χαρτί.
Οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας διαφωνούν με τη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, θεωρώντας ότι παραβιάζει την αρχή της οικονομικής ελευθερίας, με την κατάργηση της πάγιας χρέωσης με το σκεπτικό μεταξύ άλλων ότι καλύπτει τα κόστη πχ πελατών με χαμηλή κατανάλωση, κλειστών κτιρίων κ.ά. καθώς και με την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.
Οι προμηθευτές τάσσονται υπέρ των ηλεκτρονικών λογαριασμών θεωρώντας ότι η παροχή κινήτρων προς αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επιβάρυνση των έγχαρτων λογαριασμών το κόστος των οποίων θα πρέπει να καλύπτεται. Εξάλλου προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποχώρησης επιχειρήσεων από την αγορά σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, κάτι που -όπως υποστηρίζουν- θα περιόριζε τον ανταγωνισμό.
Από την πλευρά των καταναλωτών οι προτάσεις της ΡΑΕ γίνονται αποδεκτές, ενώ αναφέρον επιπλέον ότι οι όροι των συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως οι ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμών είναι δυσνόητοι για τους καταναλωτές. Επί του θέματος, η ΡΑΕ θεωρεί ότι οι ρήτρες θα πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι τιμές κινούνται σε απρόβλεπτα κατά την κατάρτιση της σύμβασης προμήθειας επίπεδα κάτι που διαπιστώνει ότι δεν συμβαίνει στην πράξη, όπως προκύπτει από τη συχνή ενεργοποίηση των ρητρών.
(ΦΩΤΟ: Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Αυστρία μειώνει τον φόρο στη βενζίνη λόγω του πολέμου στο Ιράν
- «Κάψου, Βάαλ, κάψου» – Έγινε τυχαία αυτή η ανάρτηση;
- Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό πυλώνα – Κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης
- Μ. Συρεγγέλα: Θωρακισμένη και κατοχυρωμένη η χώρα – Οι συμφωνίες είναι διακρατικές και «όλα είναι στο φως»
- Γερμανία: Απεργία στο αεροδρόμιο Βερολίνου – Βρανδεμβούργου – Δεν πραγματοποιείται καμία πτήση
- 30 χρονη γυναίκα έκανε τεστ DNA και ανακάλυψε ότι γεννήθηκε σε άλλη οικογένεια από λάθος στην εξωσωματική γονιμοποίηση
- Ν. Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ έχει μια στρατηγική: Να νικήσει τη ΝΔ και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του»
- ΠΟΕΕΤ: Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό-εστίαση και στα αρτοποιεία
- Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Πέθανε ο οδηγός του ΙΧ που συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο
- Βρετανός υπουργός Υγείας: «Άνευ προηγουμένου» επιδημία μηνιγγίτιδας – 20 τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα









