Η τιμή του τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 23% με την τιμή της φρατζόλας να φτάνει ακόμη και το 1,20 λεπτά . Πολλοί καταναλωτές πλέον αγοράζουν ψωμί μέρα παρά μέρα ενώ άλλοι μπαίνουν στην διαδικασία να φτιάξουν το δικό τους στο σπίτι.
Είδος πολυτελείας το ψωμί?! Κι όμως για πολλά νοικοκυριά τείνει να γίνει… Τον Αύγουστο, η τιμή του κιλού αυξήθηκε κατά 22.8%.. και κοστίζει πλέον έως και τρία ευρώ ανάλογα με το είδος και το σημείο πώλησης. Την φρατζόλα την βρίσκει ο καταναλωτής από 0.90 λεπτά έως 1.20 ευρω.
«Αυξηθήκαν οι πρώτες ύλες πάρα πολύ σχεδόν έχουν διπλασιαστεί και αλλά έχουν πάρει παραπάνω από διπλή αύξηση, σε σουσάμια σε βούτυρα σε λάδια..(φλασια)Οι καθημερινοί πελάτες έχουν μειωθεί πάρα πολύ τουλάχιστον κατά 25% μην σου πω και 30%», τόνισε αρτοποιός.
Το ράλι των αυξήσεων στις τιμές του ψωμιού έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί. Αντίθετα έρχονται και νέες αυξήσεις καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το σιτάρι από την Ουκρανία έρχεται με το σταγονόμετρο.
«Χρυσό» το ψωμί
Τα δέκα λίτρα του ηλιέλαιου κόστιζαν για τους επαγγελματίες 10 ευρώ, φέτος τα αγοράζουν 33. Το ένα σακί αλεύρι, δηλαδή 25 κιλά, από 12 ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 24. Το βούτυρο, από 5,50 ευρώ το κιλό, πλέον πωλείται στα 8,50, το σουσάμι από 1,60 το κιλό έφτασε στα 2,80.
Στα ύψη οι τιμές στις πρώτες ύλες
Ηλιέλαιο 10Lt : 10€ => 33€
Αλεύρι: 25 Kg: 12€ => 24€
Βούτυρο 1 Kg : 5,50€ => 8,50€
Σουσάμι 1 Kg: 1,60€ => 2,80€
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ψωμί στην Ουγγαρία αυξήθηκε από πέρυσι κατά 66%, στη Λιθουανία κατά 33%, στην Ολλανδία κατά 10%, στη Γαλλία κατά 8%.
«Τα κόστη μας έχουν διπλασιαστεί η ενέργεια είναι συν 150% παρά τις επιδοτήσεις, δύσκολα τα πράγματα», σημείωσε η πρόεδρος σωματείων αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν μπει τα πρώτα λουκέτα καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.
mega/ pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέα σημαντική ανακάλυψη από ομάδα ερευνητών: Οι Ρωμαίοι έβρισκαν χρυσό μέσω του νερού στα Πυρηναία
- Φεστιβάλ των Φαναριών: Στην Ασία γιορτάζουν το τέλος της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, vid
- Φρουροί της Επανάστασης: «Ο εχθρός δεν θα είναι ασφαλής πουθενά στον κόσμο»
- Σε “αυτοσυγκράτηση” καλεί ο ΟΗΕ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
- ΗΠΑ: Οι τέσσερις στόχοι για τον πόλεμο με το Ιράν
- Μουντιάλ 2026: Εκνευρισμός για τις αστρονομικές τιμές των εισιτηρίων – 8.000 δολάρια ο τελικός
- Φορτηγό ψεκασμού ασφάλτου διορθώνει λακκούβες του δρόμου μέσα σε λίγα λεπτά, vid
- Κλιμάκωση και στον Λίβανο: Τουλάχιστον 52 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών
- Τέσσερα ελληνικά F-16 προσγειώθηκαν στην Κύπρο
- Συνελήφθη 33χρονη για την δολοφονία 93χρονου στην Αθήνα και για κλοπή σε βάρος 59χρονου στην Κηφισιά









