Ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον

Με τον εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος να υπεραμύνεται των διατάξεων για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων,

την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές ρυθμίσεις και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στο πλήθος των νομοθετικών πρωτοβουλιών τής κυβέρνησης για τη μετάβαση στην “πράσινη” οικονομία, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο.

Αναφέρθηκε στις οκτώ παρεμβάσεις του νομοθετήματος που αφορούν στην απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων, το εξορθολογισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών, την ρύθμιση θεμάτων ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) και Πράσινου Ταμείου, την ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις, την θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, την ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας, την ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας και την επικαιροποίηση σημείων της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Ιδιαιτέρως στάθηκε στις διατάξεις που αποτελούν σημείο τριβής με την αντιπολίτευση σχετικώς με τις τροποποιήσεις επιτρεπόμενων χρήσεων στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και εξήγησε ότι πρόκειται για εξορθολογισμό της νομοθεσίας, απλοποίηση των χρήσεων γης και τεχνικές διορθώσεις. Προσέθεσε ότι ο ισχυρισμός ότι επιτρέπονται χρήσεις που ως τώρα απαγορεύονται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, απλώς οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου έχουν πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα, καθώς η αυστηρή προστασία θα μπορεί να ελεγχθεί και να τηρηθεί. Αναφορικώς με το ζήτημα των ΑΠΕ σε περιοχές Natura, ο κ. Σταμενίτης είπε ότι οι διατάξεις είναι απολύτως σύμφωνες με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες και βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τον υπέρμετρο περιορισμό των ΑΠΕ, ενώ ιδιαίτερα επισημαίνεται η ρητή αναφορά ότι οι ΑΠΕ συνιστούν έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος. Τέλος για τον ισχυρισμό ότι παραβιάζεται η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τα απάτητα βουνά, ο εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε πως είναι επίσης ανακριβής, καθώς τίθενται γενικοί οριζόντιοι κανόνες προστασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε συγκεκριμένου προστατευτέου αντικείμενου.

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου ιδιαίτερη μνεία έκανε στην μεταρρύθμιση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Μουφτείας με επικεφαλής τον Μουφτή που θα απολαμβάνει το κύρος που αντιστοιχεί στη θέση του, με την οποία εισάγεται ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τις Μουφτήδες στη Θράκη που λαμβάνει υπόψη τις συνταγματικές επιταγές αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Σταμενίτης, τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου είναι ρυθμίσεις πράσινες, φιλοπεριβαλλοντικές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο τής χώρας μας, χαρακτηρίζονται από πληρότητα και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα κλείσουν μεγάλες εκκρεμότητες, θα επιλύσουν σημαντικά προβλήματα, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, και θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας και θα ευνοήσουν τις επενδύσεις.

«Δυστυχώς η αντιπολίτευση επέλεξε να εμφανιστεί εκ προοιμίου αντίθετη, δεν επέδειξε καμία διάθεση για διαβούλευση, για λογικά επιχειρήματα, για αντιπροτάσεις» είπε και καταλόγισε ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προσφέρει στον διάλογο , παρά ρητορεύει διαμαρτυρόμενος και τελικώς αποχωρεί κρυπτόμενος.

(απεμπε – φωτο:eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί