Σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ήταν το εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο του 2021, καθώς οι πολύ αυξημένες εξαγωγές σε όγκο και αξία δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις πολύ ακριβές εισαγωγές. Η επανεμφάνιση ενός εκ των δύο βασικών δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, του εμπορικού ελλείμματος, προκαλεί έντονο προβληματισμό και στις τάξεις των εξαγωγέων, καθώς οι ακριβές πρώτες ύλες υπονομεύουν την ανοδική πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως των μεταποιητικών με έντονη εξωστρέφεια, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος είναι «μια ανησυχητική εξέλιξη, η οποία καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξη της εγχώριας παραγωγής».
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η μεγάλη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος σχετίζεται και με το γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 2021 υπήρχε έντονη οικονομική δραστηριότητα, σε αντίθεση με τον Νοέμβριο του 2020, όταν η χώρα είχε εισέλθει σε νέο lockdown.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 ανήλθε σε 2,77 δισ. έναντι 1,43 δισ. τον Νοέμβριο του 2020, καταγράφοντας αύξηση 93,1%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος ήταν 39%.
Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε 21,64 δισ. έναντι 16,65 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020, καταγράφοντας αύξηση 29,9%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στο 11μηνο του 2021 κατά 19,3% σε σύγκριση με το 11μηνο του 2020.
Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στη σημαντική αύξηση των εισαγωγών, αλλά και στην επίσης πολύ σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Τον Νοέμβριο του 2021 οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν σε 2,64 δισ., καταγράφοντας αύξηση 47,2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 κατά 30,5%.
Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 36,31 δισ. έναντι 27,76 δισ. το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, καταγράφοντας αύξηση 30,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η αύξηση ήταν 20,1%.
Οι εισαγωγές τον Νοέμβριο του 2021 έφτασαν τα 6,66 δισ. από 4,08 δισ. τον Νοέμβριο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 63,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η αύξηση των εισαγωγών ήταν της τάξης του 33,7%.
photo intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ
- Συνετρίβη τουρκικό C-130 στα σύνορα Γεωργίας-Αζερμπαϊτζάν – ΒΙΝΤΕΟ
- Για αυτό απαγορεύεται να ανοίγεις παράθυρα τον χειμώνα στη Ρωσία, vid
- Ρωσία: Το σχέδιο αεροπειρατείας του MiG κινδυνεύει να σύρει το ΝΑΤΟ σε απευθείας πόλεμο μαζί μας
- Δένδιας: Οι startups αποτελούν το μέλλον του αμυντικού μας οικοσυστήματος
- Θράκη: Έτσι φέρεται να «ξέφυγε» από τα μπλόκα των αγροτών ο Μητσοτάκης – Video
- Προς… de facto διχοτόμηση η Λωρίδα της Γάζας;
- Σε εξέλιξη το αγροτικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Η Νέα Υόρκη ενδέχεται να δει το πρώτο χιόνι της σεζόν σήμερα – Iσχυρή πολική δίνη κατευθύνεται στην περιοχή
- Όλα τα μυστικά για να κάψετε λίπος φέτος τον χειμώνα









