Πρωτομαγιά: Πότε πέφτει φέτος – Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

Σε λίγες ημέρες έρχεται η αργία της Πρωτομαγιάς.

Υπενθυμίζεται πως η 1η Μαΐου 2024 έπεφτε φέτος κανονικά την Μεγάλη Τετάρτη, όμως με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου η αργία αυτή μετατέθηκε για την Τρίτη του Πάσχα στις 7 Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο η αργία της 1ης Μαΐου μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα, όταν συμπίπτει αυτή με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη, σύμφωνα με το υπουργείο, ώστε να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς, σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Εργασία: Τι ισχύει για τις αμοιβές
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, για τους εργαζόμενους η Πρωτομαγιά θεωρείται υποχρεωτική αργία και αυτό σημαίνει πως την ημέρα αυτή απαγορεύεται η απασχόληση του προσωπικού αλλά και η λειτουργία των επιχειρήσεων γενικότερα. Όμως αυτό δεν αφορά τις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Αναλυτικά:
Εάν την ημέρα αυτή δεν λειτουργήσει η επιχείρηση τότε θα δοθεί το ημερομίσθιό χωρίς καμιά προσαύξηση στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, όμως κανονικά θα πάρουν τον μισθό τους οι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται με ημερομίσθιο και τυχόν εργαστούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να πάρουν το ημερομίσθιο τους και να έχουν προσαύξηση 75% υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Για τους μισθωτούς, αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό οι οποίοι θα απασχοληθούν την Πρωτομαγιά ισχύουν τα εξής:
-Αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που μπορούν νόμιμα να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες τότε δικαιούνται μόνο την προσαύξηση του 75%, υπολογισμένη στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

-Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, τότε οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.

-Όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά, δεν δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση, καθώς αυτό ισχύει, μόνο για τους απασχολούμενους τις Κυριακές.

(Με πληροφορίες από enikonomia. gr / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί