Πρωτόγνωρη οργή προκάλεσε ο Κατρούγκαλος λίγο πριν τις εκλογές: Ξεσηκώθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι αναφορές του πρώην Υπ. Εργασίας “άναψαν φωτιές” σε εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών που μιλούν για “κόκκινες γραμμές” που αφορούν την επιβίωση τους.

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

«Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. 

Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.

Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε από την πλευρά του:

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων. Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

«Είναι βεβαίως γνωστό ότι το δικηγορικό σώμα οδηγήθηκε σε μια εξαντλητική πολύμηνη αποχή εξαιτίας του νόμου αυτού το 2016 και στη μεγάλη πλειοψηφία του, τόσο το ΔΣ μας όσο και η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, σταθήκαμε κάθετα αντίθετοι στις βασικές προβλέψεις του. Και βεβαίως επιδιώξαμε με κάθε τρόπο την ακύρωση του, με τελική δικαίωση τις γνωστές αποφάσεις του ΣτΕ Ολ1880-1891/2019 με τις οποίες καταρρίφθηκε ο εν λόγω νόμος. Είναι επίσης γνωστό ότι το Δ.Σ. του ΔΣΑ, στη μεγάλη πλειοψηφία του, σταθήκαμε θετικά απέναντι στο ισχύον πλέον σύστημα ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα ύψιστης σημασίας για το δικηγορικό σώμα, καθώς και του ότι βρισκόμαστε μόλις τέσσερις ημέρες προ των εκλογών, η παράταξη μας τοποθετήθηκε ήδη σχετικώς στο Διοικητικό Συμβούλιο, ζητώντας ως ΔΣΑ να πάρουμε ξεκάθαρη θέση κατά του ως άνω – αδιανόητου – ενδεχομένου επαναφοράς της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα! Καλώντας παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια για το εάν αυτή αποτελεί επίσημη κυβερνητική θέση.  Εν έτει 2023 οι δικηγόροι δεν αντέχουμε ούτε νέα υπερφορολόγηση ούτε τα ίδια διχαστικά ταξικά διλήμματα του παρελθόντος!», αναφέρει ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Με Το Δικηγόρο», με τον οποίο διεκδίκησε την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Αναστασόπουλος.

intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί