Πρωτοφανείς κανόνες φέρνουν ιστορικές αλλαγές στα ξενοδοχεία: Ακτίνες UV, περιφρούρηση με πλεξιγκλάς είναι λίγα μόνο από αυτά που έρχονται

Πως θα τροποποιηθούν οι διακοπές από φέτος το καλοκαίρι. Δίλημμα η επαναλειτουργία για αρκετούς ξενοδόχους μπροστά στον φόβο των… μηνύσεων. Ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα στον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς τη Δευτέρα 11 Μαΐου, αναμένεται να παραδοθεί στα χέρια του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, το επίσημο κείμενο του Πρωτοκόλλου Λειτουργίας για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, […]

Πως θα τροποποιηθούν οι διακοπές από φέτος το καλοκαίρι.

Δίλημμα η επαναλειτουργία για αρκετούς ξενοδόχους μπροστά στον φόβο των… μηνύσεων.

Ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα στον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς τη Δευτέρα 11 Μαΐου, αναμένεται να παραδοθεί στα χέρια του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, το επίσημο κείμενο του Πρωτοκόλλου Λειτουργίας για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, όπως διαβεβαίωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Ξενοδοχειακό Ελληνικό Επιμελητήριο (ΞΕΕ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Π» το προσωπικό των επιχειρήσεων θα πρέπει να κάνει ειδική εκπαίδευση σε περίπλοκους και πρωτόγνωρους κανόνες που έρχονται και που φέρνουν ριζικές αλλαγές τόσο στην ασφάλεια των εργαζομένων, όσο και την υγιεινή, την υποδοχή, την καθαριότητα, την εστίαση αλλά και την ψυχαγωγία των επισκεπτών.

Δύο άτομα ανα 20 τ.μ. στις πισίνες, αραιωμένη επίπλωση, αφαίρεση αρκετών συσκευών από τα δωμάτια, περιφρούρηση με πλεξιγκλας στο μεγαλύτερο μέρος των κοινόχρηστων χώρων, διαφοροποιημένο σέρβις στους μπουφέδες, ειδικά διαχωριστικά στα τραπέζια, τραπεζομάντηλα και σερβίτσια μιας χρήσης, προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό καθαριότητας με αυστηροποίηση των μέτρων για τα μπάνια, αλλά και ένα ασυνήθιστα ενισχυμένο room service, είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα που θα ανακοινώσουν τα έγγραφα του πρωτοκόλλου.

Εκτός από το πλέξιγκλας, τα ξενοδοχεία πλέον θα κυριεύσουν, κυριολεκτικά παντού, ακόμη και στις ντουζιέρες εξωτερικών χώρων, τα ισχυρά αντισηπτικά, ενώ σχεδιάζεται αυστηρή σύσταση για μη χρήση των κλιματιστικών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται όσον αφορά τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και ρομπότ, που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και που εντοπίζουν με ακτίνες UV βακτήρια και ιούς που μπορούν στη συνέχεια να εξολοθρευτούν. Μεγάλο μειονέκτημα του ειδικού αυτού εξοπλισμού το εξαιρετικά υψηλό κόστος αλλά και η αναμονή πιστοποιήσεων από τον ΕΟΔΥ.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι επιμένουν πως δεν μπορούν να βασιστούν στο Ελληνικό Πρωτόκολλο Λειτουργίας καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην εγκρίνεται από άλλες χώρες. Εκείνο που πρωτίστως περιμένουν είναι οι οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού που εξακολουθεί να καθυστερεί, καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης οπότε γράφτηκε το θέμα, τα κράτη-μέλη της αδυνατούσαν να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή.

Χωρίς το Ευρωπαικο Πρωτόκολλο και μια κοινή «ομπρέλα» που να συμπλέει με τον Π.Ο.Υ. φαίνεται πως δεν… θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν οι μηχανές. Κι η επιβράδυνση αυτή, σε συνδυασμό με τις ανοιχτές εκκρεμότητες από πλευράς Κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική στήριξη του κλάδου (ΦΠΑ, αποζημιώσεις, βοήθημα Thomas Cook, κ.α.) ωθούν τους επιχειρηματίες του κλάδου να προσπερνούν το 2020.

ΚΛΕΙΣΤΑ(;)

Ολοένα και περισσότερο φουντώνουν τις τελευταίες ώρες τα σενάρια αβεβαιότητας για το αν θα επιλέξουν οι Ελληνες ξενοδόχοι να κρατήσουν κλειστές ή όχι τις επιχειρήσεις τους για το υπόλοιπο του 2020, οι περισσότερες από τις οποίες τροφοδοτούνταν μέχρι πρότινως από τα μεγάλα τουριστικά πακέτα.

Τόσο η πρόσφατη ανησυχία του υπ. Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη που εξέφρασε στη Βουλή, οτι δηλαδή κανένας τουρίστας δεν θα έρθει σε περίπτωση που οι άλλες χώρες επιβάλλουν καραντίνα κατά την επιστροφή των πολιτών τους από τις διακοπές στην Ελλάδα, όσο και η διαρκής καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου, ωθούν τους ξενοδόχους να… το ξανασκέφτονται, εάν τελικά τους συμφέρει να ανοίξουν.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΗΝΥΣΕΙΣ
Τρεις ακόμη λόγοι εντείνουν τα σενάρια για μεγάλο – πιθανώς- ποσοστό αδράνειας: πρώτον η ασάφεια που επικρατεί σχετικά με την επανεκκίνηση των αερομεταφορών, δεύτερον η άρνηση των περισσότερων ξενοδόχων να μετατρέψουν τις μονάδες τους από χώρους αναψυχής σε αποστειρωμένα νοσοκομεία λόγω των νέων κανόνων υγιεινής και τρίτον η αγωνία τους να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο μηνύσεων από τους πελάτες σε μία κρίση υγειονομικού επιπέδου με εμφάνιση κρουσμάτων.

Μη μπορώντας να βασιστούν, ούτε στον εσωτερικό ούτε και σε έναν high-end Τουρισμό, τείνουν να επικεντρώνονται στο 2021, προτιμώντας να κρατήσουν τα ξενοδοχεία κλειστά.

ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ…

Η κατάσταση που επικρατεί σαφώς και δεν είναι ίδια για κάθε επιχειρηματία, ούτε για όλους τους ελληνικούς προορισμούς.

Ξενοδόχος στην Κάλυμνο, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε σε επικοινωνία του με την εφημερίδα πως το νησί, χάρη στη μορφολογία που έχει καταγράφει αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικό τουρισμό ακόμη και σε περιόδους κακοκαιρίας που άλλοι προορισμοί δεν ενδείκνυνται. Ετσι, πολλοι από τους πελάτες που επιλέγουν την Κάλυμνο για αλπινισμό, αναρρίχηση ή καταδύσεις σκοπεύουν να έρθουν το φθινόπωρο του 2020.

Θετικό πρόσημο εξακολουθεί να διατηρεί και ο οδικός τουρισμός. Ξενοδόχοι από την Πιερία, τη Χαλκιδική, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη αλλά και κάποιους προορισμούς στα Επτάνησα κρατούν ελπίδες για τουρισμό που θα έρθει από τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και αρκετά λιγότερο από τη Ρωσία. Το ενδιαφέρον καταγράφεται αυξημένο, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις που κρατούν σε αναμονή τον κλάδο αλλά και την οικονομία της χώρας.

Εφημερίδα Παραπολιτικά / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί