Προστασία α’ κατοικίας: Σε δύο φάσεις και με επιδότηση δόσης έως και 90% το νέο σύστημα

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα καλύψει και τη νέα γενιά των κόκκινων δανείων που δημιουργεί ο κορωνοϊός – Χωρίς πλειστηριασμούς μέχρι τον Σεπτέμβριο Νέο σύστημα προστασίας της κύριας και γενναία επιδότηση δόσεων για δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία, θα ισχύσει από το καλοκαίρι στη χώρα μας. Θα καλύψει και τη νέα γενιά των κόκκινων […]

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα καλύψει και τη νέα γενιά των κόκκινων δανείων που δημιουργεί ο κορωνοϊός – Χωρίς πλειστηριασμούς μέχρι τον Σεπτέμβριο


Νέο σύστημα προστασίας της κύριας και γενναία επιδότηση δόσεων για δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία, θα ισχύσει από το καλοκαίρι στη χώρα μας. Θα καλύψει και τη νέα γενιά των κόκκινων δανείων που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Το παλαιό καθεστώς προστασίας κρίνεται ανεπαρκές από την κυβέρνηση που σχεδιάζει ανατροπές για να καλύψει πολλαπλάσιους δανειολήπτες που έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη. Ωστόσο και αυτό παρατείνεται μέχρι τέλος Ιουλίου. Και καθώς τον Αύγουστο δεν γίνονται πλειστηριασμοί, η κυβέρνηση διασφαλίζει μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον τους οφειλέτες.

Με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και όσα διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

  • θα επιδοτούνται πληρωμές δανείων που έχουν εγγύηση κατοικία, τουλάχιστον 50% ή 70%-90% της δόσεως στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • δικαιούχοι θα είναι δανειολήπτες με πρόβλημα που, σε αντίθεση με την προστασία που ως τώρα παρατείνεται, «κοκκίνισαν» όχι μόνο πριν αλλά και μετά το 2018, δηλαδή το 2020 λόγω κορωνοϊού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναπτύσσεται σε δύο χρονικές φάσεις:

Στάδιο 1ο

Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

Αυτό το καθεστώς προστασίας όμως για την πρώτη κατοικία, όπως ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, προστατεύει την πρώτη κατοικία μόνον για όσους είχαν «κόκκινο δάνειο» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Δεν προστατεύει όμως «κόκκινους δανειολήπτες» μετά το 2018.

Ο νόμος αυτός θα έληγε στις 31.12.2019 αλλά η Κυβέρνηση πέτυχε την παράταση για 4 ακόμη μήνες. Αν και η παράταση έληγε κανονικά χθες, μόλις 3.198 υπέβαλαν αιτήσεις ως τον Μάρτιο στην ειδική πλατφόρμα, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι περίπου 90.000!

Η πενιχρή ανταπόκριση δείχνει χαμηλό ενδιαφέρον και ανάγκες, ή και γραφειοκρατικά εμπόδια και προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τόνισε ο κύριος Σταϊκούρας, «στην δρομολογούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται διάταξη για παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέχρι τέλος Ιουλίου» που θα είναι «μια τελευταία ευκαιρία αξιοποίησής του σε όσους το επιθυμούν».

Στάδιο 2ο

Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Θα καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το Κράτος αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με το νέο πρόγραμμα και επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

· για πρώτη φορά, ενισχύονται και οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

· Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

· Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

· Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

· Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

· Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

· Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

protothema.gr / photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί