Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας, οι οποίοι είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και οι περισσότεροι έχουν ανήλικα παιδιά, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, και ζητούν να «παγώσει» ο δωρεάν υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοιό (self-test) στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές.
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την από 10.4.2021 κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), οι μαθητές οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης και δεν έχουν σχολική κάρτα (αρνητική στον COVID-19) που εκδίδεται από την σχετική πλατφόρμα, δεν θα γίνονται δεκτοί στα σχολεία, θα λαμβάνουν απουσίες και απομακρύνονται από την σχολική μονάδα.
Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση διαγνωστικών ελέγχων δύο φορές την εβδομάδα θίγει τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενώ παραβιάζεται η διεθνής σύμβασης του Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρώθηκε με νόμο από την Ελλάδα το 1998) που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».
Επίσης, αναφέρουν ότι παραβιάζεται η διεθνής σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού (νόμος 2101/1992), η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών (νόμος 2502/1997), όπως και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ είναι αντίθετη στις επιταγές των άρθρων 4 (ισότητα), 5 (προστασία προσωπικότητας), 21 (προστασία νεότητας και υγείας) και 25 (αρχή αναλογικότητας) του Συντάγματος.
Τέλος, οι προσφεύγοντες, πλέον της έκδοσης προσωρινής διαταγής που ζητούν, έχουν αίτημα αναστολής και ακύρωσης της προσβαλλόμενης ΚΥΑ.
Υπ. Παιδείας: «Θα καλύψουμε τα δικαστικά έξοδα σε όσους δεχθούν μηνύσεις»
Στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, LiveNews μίλησε νωρίτερα η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κληθείσα να σχολιάσει το θέμα με τις προσφυγές στο ΣτΕ για την ακύρωση της ΚΥΑ περί των self tests.
Η ίδια προανήγγειλε συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία των εκπαιδευτικών που δέχονται μηνύσεις από γονείς μαθητών για τα self tests.
Αφού τόνισε πως πρόκειται για «εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά», η Υπουργός αποκάλυψε πως το κράτος θα είναι αυτό που θα αναλάβει όλα τα δικαστικά έξοδα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι εκπαιδευτικοί.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μερικές μόνο ημέρες μετά την έγκριση τροπολογίας για τον καθορισμό του ακαταδίωκτου όλων όσων απαρτίζουν την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας για την πανδημία.
(ΦΩΤΟ: Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μεγάλη αποθήκη καυσίμων μέσα στη Ρωσία λένε πως έπληξαν οι Ουκρανοί, vid
- Περίεργα γεγονότα στο Ιράν: Μιλούν για «επανάσταση»
- Θεσσαλονίκη: Η εικόνα στη γιορτινή αγορά – Ουρές στα ζαχαροπλαστεία αλλά «μικρότερη η σακούλα»
- «Λεφτά για ναρκωτικά τέλος»: Το ΒΙΝΤΕΟ με τους Τραμπ και Ζελένσκι που «γονάτισε» το διαδίκτυο
- Η Κάλας δεν πιστεύει στους ισχυρισμούς της Μόσχας περί επιθέσεων drones στο σπίτι του Πούτιν
- Θεσσαλονίκη: Μια εικόνα από τα παλιά… Ο ιστορικός τροχονόμος στο βαρέλι του, στον Λευκό Πύργο
- Το μετρό Καλαμαριάς «περνά» μέσα από σειρά απαλλοτριώσεων
- Το ροζ πέπλο που κάλυψε τα πάντα στην Άιοβα μετά τη χιονοθύελλα – Βίντεο με το εντυπωσιακό φαινόμενο
- Οι ευχές των Πούτιν και Μεντβέντεφ για το 2026: «Η νίκη είναι κοντά», vid
- ΠΟΣΠΛΑ: Η ακρίβεια δεν ξεκινά από τον παραγωγό ή τον επαγγελματία πωλητή στον πάγκο της λαϊκής αγοράς









