«Πράσινο φως» από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση στην Ελλάδα της τρίτης δόσης για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ, έδωσε απόψε το Eurogroup.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο αναφέρει ότι «το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η έξαρση του κορονοϊού, έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της και ότι εκπληρώνονται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για το χρέος που συνδέονται με πολιτικές».

Μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG (Euro Working Group) και το Συμβούλιο Διευθυντών του ΕSM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά των κερδών από ελληνικά ομόλογα (SMP – ANFA) και τον μηδενισμό της προσαύξησης του επιτοκίου συγκεκριμένων δανείων του EFSF, προσθέτει η ανακοίνωση.

«Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές Αρχές για την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση πολιτικής, τόσο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού όσο και για τη λήψη των αναγκαίων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης», σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Καλωσορίζουμε, επίσης, τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει μία σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων με την προοπτική να ενισχύσει την ανάκαμψη. Επιπλέον, καλωσορίζουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε μία σειρά μεταρρυθμιστικών τομέων, περιλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονταν κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού».

To Eurogroup σημείωσε επίσης τα εξής: «Η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Θα είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου είναι δυνατόν να ενισχύσει, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να υποστηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της οικονομίας. Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών του, στη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, στη διασφάλιση μίας κατάλληλης επιβολής των ενεχύρων και στην κατάργηση του τρέχοντος πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου του 2020. Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη να ενισχύσουν την εφαρμογή άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, των δημόσιων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεασθεί δυσμενώς από την έξαρση της COVID-19 και ότι οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα. Αναφέρεται η πρόβλεψη που έκανε η Κομισιόν τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα πληγούν περισσότερο στην ΕΕ το 2020, αν και προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψή της το 2021. Τονίζεται ότι η Ελλάδα διατήρησε ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, επιτυγχάνοντας τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα πλεόνασμα (λαμβανομένων υπόψη και των τόκων) στον προϋπολογισμό της ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2019.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί