Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Με τη διάρκεια της μέρας να μικραίνει, όσο προχωρούμε προς το χειμώνα

Οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μια ώρα πίσω προκειμένου να εφαρμοστεί η χειμερινή ώρα, αν και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει υπερψηφίσει την κατάργηση της συγκεκριμένης εναλλαγής στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2021.

Το φθινόπωρο μπήκε από την Τρίτη (22/09) και πλέον η διάρκεια της ημέρας μικραίνει σε αντίθεση με αυτή της νύχτας που μεγαλώνει όσο έρχεται ο χειμώνας. 

Πότε αλλάζει η ώρα

Η Ελλάδα εφαρμόζει την εναλλαγή ώρας και ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μια ώρα πίσω για να τεθεί σε ισχύ η χειμερινή, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου 2021.

Καταργείται η εναλλαγή της ώρας στην Ε.Ε. από το 2021

Το μέτρο της εναλλαγής χειμερινής και θερινής ώρας, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταργείται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2021.

Συγκεκριμένα, όσα κράτη-μέλη θέλουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, τότε η τελευταία φορά που θα κάνουν την παραδοσιακή αλλαγή θα είναι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

Ακόμα, γίνεται σαφές στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το εξής:

«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμούν, επίσης, οι χώρες της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει ποια μορφή ώρας (χειμερινή ή θερινή) θα επιλέξει από το 2021.


sputnik/photo unsplash