Πως ξεχωρίζουμε τις αυθεντικές μάσκες N95, KN95, ή KF94 από τις “μαϊμούδες”

12 σημεία που χρειάζονται προσοχή σύμφωνα με τους NYT.

Η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού έχει σαν αποτέλεσμα και την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης προστατευτικών μασκών όπως οι N95, KN95 και KF94. Σε άρθρο τους οι New York Times προειδοποιούν ότι, με τη ζήτηση να αυξάνεται, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που πέφτουν θύματα επιτήδειων που πουλάνε «μαϊμού» μάσκες. Ο καλύτερος τρόπος να ξέρουμε ότι οι μάσκες που προμηθευτήκαμε, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι να απευθυνόμαστε σε αξιόπιστους μεταπωλητές. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει 12 σημεία που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά των προστατευτικών μασκών μας.

 1. Οι συσκευασίες τους πρέπει να είναι σφραγισμένες

Οι αυθεντικές μάσκες διατίθενται σε σφραγισμένες συσκευασίες, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, που είναι σαφές αν κάποιος τις έχει χρησιμοποιήσει πριν από εμάς. Αν, για παράδειγμα, οι μάσκες που θα σάς παραδώσουν, βρίσκονται σε τσάντα που μόλις έχει δεθεί με ταινία, ή κλείσει με φερμουάρ, πιθανότατα δεν είναι γνήσιες.

 1. Πρέπει να δίνονται πληροφορίες για την εταιρεία που τις κατασκευάζει ή την τοποθεσία της
  Στην συσκευασία των μασκών πρέπει να φαίνεται πού αυτές κατασκευάστηκαν. Θα πρέπει επίσης να αναφέρεται το σάιτ ή η φυσική διεύθυνση του κατασκευαστή, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί του σε περίπτωση που έχουν απορίες ή δεν μείνουν ευχαριστημένοι από το προϊόν.
 2. Δεν αναγράφεται πουθενά η ημερομηνία λήξης
  Η ημερομηνία λήξης των μασκών θα πρέπει πάντα να αναγράφεται στη συσκευασία τους, καθώς το ηλεκτροστατικό φορτίο που μπλοκάρει τα σωματίδια «αποδυναμώνεται» με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας εκπαίδευσης και συμβούλων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Emergency Response TIPS, LLC, Κριστίνα Μπάξτερ, είναι πιθανότερο να καταστραφούν τα ελαστομερή υλικά στους ιμάντες και τα εξαρτήματα που τους συγκρατούν στη θέση τους.
 3. Στη συσκευασία αναγράφονται λάθη στην επίσημη ορολογία

Οποιαδήποτε συσκευασία αναφέρει ότι η μάσκα είναι «εγκεκριμένη από την FDA» πρέπει να μάς «χτυπήσει καμπανάκι». Οι μάσκες N95 είναι εγκεκριμένες από το Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (NIOSH), όχι από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Ωστόσο, ούτε το NIOSH ούτε η FDA παρέχουν τα λεγόμενα πιστοποιητικά έγκρισης, «άρα κάθε πιστοποίηση που εσωκλείεται είναι ψευδής», επισημαίνει ο Μάρκους Σαμπάκερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECRI. Η αναφορές σε εγγραφή στην FDA ή στη λίστα της FDA για τις KN95 ή KF94 σημαίνει, ουσιαστικά, ότι ο κατασκευαστής έχει ενημερώσει την FDA για την ύπαρξή του, μέσω της κατάθεσηε εγγράφων, όχι ότι το προϊόν έχει δοκιμαστεί και εγκριθεί.

 1. Η υπερβολική προσπάθεια του κατασκευαστή
  «Γνήσια», «νόμιμη», «αυθεντική» ή «αξιόπιστη» είναι οι χαρακτηρισμοί που πρέπει να μάς βάλουν σε σκέψεις, σύμφωνα με την οδηγία του CDC στη σελίδα συμβουλών του Εθνικού Εργαστηρίου Ατομικής Προστασίας Τεχνολογίας (NPPTL). Εάν, πάλι, η συσκευασία της μάσκας έχει τυπογραφικά ή γραμματικά λάθη, θα πρέπει να μπούμε σε σκέψεις. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του τμήματος ασφάλειας της εταιρείας 3M, «αυτό είναι μια ένδειξη ότι προέρχεται από μια εταιρεία που δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα του προϊόντος της».
 2. Οι μάσκες δε φέρουν το όνομα ή το λογότυπο της κατασκευάστριας εταιρείας του
  Το λογότυπο πρέπει να φαίνεται ακριβώς πάνω στη μάσκα.
 1. Είναι ελαττωματικές
  Στραβή γέφυρα μύτης από σύρμα, ελαστικά που ξεχειλώνουν ή «σπάνε» εύκολα, είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα εφαρμογής της μάσκας, τα οποία σε αξιόπιστα προϊόντα δεν υπάρχουν.

Για τις Ν95

 1. Πρέπει να φέρουν το σήμα NIOSH
  Θα πρέπει να είναι γραμμένο σωστά, με κεφαλαία γράμματα και να εντοπίζεται εύκολα.
 2. Πρέπει να φέρουν αριθμό έγκρισης
  Το αλφαριθμητικό αναγνωριστικό πρέπει να ξεκινά με τα γράμματα «TC-84A», ακολουθούμενα από τέσσερα ακόμα ψηφία. Εφόσον αυτό υπάρχει είναι πολύ εύκολο η μάσκα να ελεγχθεί στη Λίστα Πιστοποιημένου Εξοπλισμού NIOSH.
 3. Δεν πρέπει να έχουν θηλιές αυτιών
  Οι αυθεντικές μάσκες Ν95 ασφαλίζουν με ελαστικές ταινίες στο πίσω μέρος του κεφαλιού νγια καλύτερη εφαρμογή σε σχέση με τις θηλιές στα αυτιά που φέρουν οι KN95 και KF94.
 4. Σήμανση για παιδιά

Οι N95 δεν κυκλοφορούν για χρήση σε παιδιά. Οι μάσκες ενηλίκων αποκλειστικά υποβάλλονται σε διαδικασία έγκρισης NIOSH και μπορούν να χαρακτηριστούν N95. Η σήμανση «Kids N95» είναι εξ’ ορισμού ψευδής.

Για τις ΚΝ95

 1. Πρέπει να φέρουν σήμανση GB

Σύμφωνα με το πρότυπο KN95, όσες μάσκες έχουν κατασκευαστεί μετά την 1η Ιουλίου 2021 φέρουν σφραγίδα GB2626-2019, που βεβαιώνει ότι είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα ισχύοντα κινέζικα πρότυπα. Για τις μάσκες με αριθμό GB που λήγουν σε 2006, ισχύει ότι έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τα προηγούμενα πρότυπα, παραμένουν, όμως, νόμιμες εφόσον δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

ethnos/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί