Πως θα συνεργαστεί η Ελλάδα με χώρες που περιόρισαν τον κορωνοϊό για να ενισχύσουν τον τουρισμό τους

Μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες στην Ευρώπη σχεδιάζουν τρόπους ώστε να γίνουν εφικτά και πάλι τα ταξίδια και να συμμετέχουν σε σχήματα, που θα τις έκαναν ικανές να υποδεχθούν ξανά τουρίστες. Η Βρετανία είναι πολύ πιθανό να μην συμμετέχει σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια, αφού παρά το ότι ο […]

Μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες στην Ευρώπη σχεδιάζουν τρόπους ώστε να γίνουν εφικτά και πάλι τα ταξίδια και να συμμετέχουν σε σχήματα, που θα τις έκαναν ικανές να υποδεχθούν ξανά τουρίστες.

Η Βρετανία είναι πολύ πιθανό να μην συμμετέχει σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια, αφού παρά το ότι ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η χώρα είναι αποδυναμωμένη μετά την πανδημία, με τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη, πιο πολλά κι από την Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει -με κάποιες εξαιρέσεις- τα ταξίδια μεταξύ των κρατών-μελών της μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η Γερμανία και η Ιταλία αρχίζουν να χαλαρώνουν τα lockdown και να λένε ότι οι πολίτες τους θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θερινές διακοπές.
Σύμφωνα με την Daily Mail, χώρες που έχουν ελέγξει την κατάσταση με την πανδημία έχουν ήδη προβεί σε επίσημες και άτυπες συμμαχίες σχετικά με την τόνωση του τουρισμού τους. Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη είναι και η Ελλάδα. Μαζί με την Αυστρία, τη Δανία, την Τσεχία, το Ισραήλ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, συμμετέχει σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στη Wall Street Journal, «Οι χώρες μας αντέδρασαν νωρίς και με ισχυρά μέτρα και τώρα είμαστε σε μια καλύτερη θέση».

Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» για το καλοκαίρι κάποιες χώρες. Μιλώντας στην εφημερίδα Der Tagesspiegel ο Τόμας Μπάραϊς είπε ότι θα είναι εφικτά τα ταξίδια σε γειτονικές χώρες, τις οποίες μπορεί κανείς να προσεγγίσει οδικώς, όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία και πως αν όλα κυλήσουν ομαλά με τον κορωνοϊό, μπορεί να χαλαρώσουν κι άλλο οι περιορισμοί αναφορικά με τα ταξίδια, για να μεταβούν Γερμανοί τουρίστες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα.

Τόνισε ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις στο επίπεδο της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σχετικά με το ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται σε κάθε περιοχή.

«Δεν θα ξέγραφα ακόμη και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, π.χ. τις Βαλεαρίδες Νήσους ή τα Ελληνικά νησιά. Αν δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου νέα κρούσματα και η ιατρική φροντίδα λειτουργεί, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί και για καλοκαιρινές διακοπές εκεί». Απέκλεισε ωστόσο για φέτος τα «μακρινά ταξίδια», λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία.

Και η πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων, Φρανσίνα Αρμενγκόλ, κάλεσε τη Μαδρίτη και την ΕΕ να εκπονήσουν ένα «ενιαίο πλαίσιο στην Ευρώπη που θα εγγυάται την ασφαλή επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών», ενώ ο Κύπριος υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που φαίνεται να χειρίζονται καλύτερα από άλλες τον ιό και πιθανόν οι πολίτες τους να επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι.

Ως τέτοιες χώρες ανέφερε ο κ. Σάββας Περδίος, τη Γερμανία, χώρες της Σκανδιναβίας, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και συμπλήρωσε ότι λόγω της σωστής διαχείρισης του ιού, η Κύπρος φαίνεται να είναι μια χώρα που προτιμούν οι τουρίστες ως προορισμό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο BBC για τα σχέδια της χώρας μας να ανοίξει για τους αλλοδαπούς τουρίστες, σε πρώτη φάση οδικώς. Όπως είπε αυτό «θα είναι ασφαλέστερο αρχικά σε σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια και αργότερα θα το εξετάσουμε».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός: «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα περιορίσουμε τα μεγάλα διεθνή ταξίδια, ακόμη και στη διάρκεια των θερινών διακοπών. Θα παραμείνουμε μεταξύ Ευρωπαίων και, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημία, μπορεί να χρειαστεί να το περιορίσουμε κι αυτό λίγο περισσότερο. Θα ξέρουμε στις αρχές Ιουνίου».

Σε κάθε περίπτωση αυτού του είδους οι συνεργασίες δίνουν αρκετές ελπίδες για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Με την κοινή προσπάθεια και τη θέληση που φαίνεται να καταβάλλουν κάποιες χώρες, υπάρχει περίπτωση για θετικά αποτελέσματα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί