• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιστρέφει η ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Τον Αύγουστο βγαίνει σε όλες τις γειτονιές η ΝΕΑ αστυνομία- Χρυσοχοϊδης: «Καμία ανοχή στο έγκλημα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστρέφει η ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Τον Αύγουστο βγαίνει σε όλες τις γειτονιές η ΝΕΑ αστυνομία- Χρυσοχοϊδης: «Καμία ανοχή στο έγκλημα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποφασισμένη δηλώνει η κυβέρνηση, να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα, μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτά που αποφασίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

1) Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το να βγει ΑΜΕΣΑ η αστυνομία σε κάθε γειτονιά και σε όλους τους δρόμους.

Πότε θα γίνει αυτό: Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Να σημειωθεί πως όταν η αστυνομία αρχίσει να περιπολεί και πάλι σε δρόμους και γειτονιές, θα είναι πλήρως εξοπλισμένη, σύμφωνα με τον υπουργό.

Δεύτερη προτεραιότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρώτη: Να χτυπηθεί ΑΜΕΣΑ η εγκληματικότητα και οι διάφορες συμμορίες.

Ο στόχος: Η παρουσία της αστυνομίας να είναι διαρκώς ορατή στον πολίτη, ώστε να επιστρέψει το αίσθημα της ασφάλειας, που χάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Μερικές ώρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα και με το «Βήμα» ο νέος υπουργός, ζήτησε πλήρη λίστα του αστυνομικού προσωπικού και των δυνατοτήτων να ενισχυθεί η ομάδα ΔΙΑΣ, η εμφανής αστυνόμευση και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες στη σύσκεψη με την συμμετοχή ανωτάτων αξιωματικών της Ελ. ΑΣ –όχι όμως με τους αντιστρατήγους που συμμετέχουν τώρα στην ηγεσία του Σώματος.

Σημειώνεται ότι στόχος της νέας ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Ταξης είναι κι η ανασύσταση της «ομάδας Δέλτα», η οποία -καταργήθηκε το 2015- με διαφορετική ιεραρχία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε το γενικό μήνυμα «ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην εγκληματικότητα» και ζήτησε αναφορές εντός 24ωρών από όλους τους προϊσταμένους των υπηρεσιών για τα θέματα που χειρίζονται.

Ζήτησε επιπλέον να μην υπάρξει ουδείς εφησυχασμός αλλά και να υπάρχουν έγκαιρες αντιδράσεις στις επιθέσεις που μπορεί να δέχονται οι αστυνομικές δυνάμεις στα Εξάρχεια ή ακόμη και σε επεισόδια σε αθλητικές συναντήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης προέβαλε και βίντεο από επεισόδια που προκλήθηκαν από οπαδούς στο τελευταίο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (στις 17 Μαρτίου 2019) και της επίθεσης που δέχθηκε ο πάγκος των ερυθρόλευκων, χωρίς να υπάρξει αντίδραση της Ελ. ΑΣ. Κάτι που επέκρινε σφόδρα ο κ Χρυσοχοΐδης.

Ακόμη ανέφερε ότι δεν θα δίνονται αστυνομικές δυνάμεις στα μέτρα ασφαλείας πολλών αγώνων. Ζήτησε επίσης να μην αναλώνονται αστυνομικοί σε άσκοπες φρουρήσεις (σ.σ αναφερθηκε σε περιπτώσεις ομιλιών πολιτικών προσώπων) ενώ παράλληλα υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας με χιλιάδες κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες που βιώνει ο πολίτης .

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει την εγκληματικότητα στην κάθε της μορφή. Αυτό φαίνεται και από το κυβερνητικό σχέδιο άλλωστε.

Ο φάκελος που παρέλαβε εχθές κατά το υπουργικό συμβούλιο ο Μ.Χρυσοχοϊδης, περιείχε τις παρακάτω οδηγίες και στόχους για τις επόμενες ενέργειες του υπουργείου:

Στρατηγικές Επιλογές

Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα

Στόχοι

Διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα.

Καλύτερος έλεγχος συνόρων και διαχείριση του μεταναστευτικού.

Αποτελεσματική πολιτική προστασία.

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες.

→ Μεταφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλων των αρμοδιοτήτων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που είναι σήμερα διάσπαρτες σε άλλα Υπουργεία.

→ Αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας με:

▪ Ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

▪ Ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

▪ Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών οι οποίοι θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ομάδας «Δέλτα» και της ομάδας «Δίας».

▪ Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς.

▪ Αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο.

▪ ‘Αμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς.

▪ Προμήθεια (εντός ενός έτους) καινούργιων περιπολικών και μοτοσυκλετών της Αστυνομίας.

→ Αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και καλύτερος έλεγχος συνόρων με εντατικοποίηση των περιπολιών – χερσαίες και θαλάσσιες – με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων και ενίσχυση των επιχειρήσεων της FRONTEX. Λειτουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

→ Λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

→ Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

→ Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Αποτελεσματικός σχεδιασμός, υλοποίηση μέτρων πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης.

(φώτο: Eurokinissi)