«Πόλεμος» ελληνοτουρκικών NAVTEX ανοικτά της Κρήτης – Διπλωματικός μαραθώνιος στη Νέα Υόρκη

«Πόλεμος» ελληνοτουρικών NAVTEX βρίσκεται σε εξέλιξη ανατολικά της Κρήτης καθώς η Αγκυρα απάντησε στην ελληνική NAVTEX με νέα anti-NAVTEX στην περιοχή.

Η τουρκική αντι-NAVTEX, η οποία εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, υπογραμμίζει τον ισχυρισμό περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή και βασίζεται πάνω στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παράλληλα, η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει την ελληνοαιγυπτική συμφωνία οριοθέτησης, υποστηρίζοντας ότι μέρος της ελληνικής NAVTEX βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και προειδοποιεί ότι αν το ελληνικό πλοίο πλησιάσει στην περιοχή θα υπάρξει αντίστοιχη απάντηση.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι χθες, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να προβεί σε ανανέωση της NAVTEX για έρευνες ανατολικά της Κρήτης του σκάφους Nautical Geο. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου για ανεφοδιασμό, προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες την 24 Σεπτεμβρίου.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών στη Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία διπλωματική μάχη της ελληνικής πλευράς προκειμένου να αναδειχθεί σε όλες της τις διαστάσεις η τουρκική προκλητικότητα.

Τις προηγούμενες μέρες ο Νίκος Δένδιας είχε επιδοθεί σε σειρά επαφών και ενημερώσεων για την τουρκική στάση. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα όσα λαμβάνουν χώρα ανοικτά της Κρήτης παρουσιάζοντας και σχετικούς χάρτες,  ενώ διπλωματικές πηγές αξιολογώντας  συμπεριφορά που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία σημειώνουν ότι θέτει διαρκώς νέα ζητήματα προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη τοποθέτηση απέναντι στη χώρα μας. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, ακόμα κι αυτό της κλιμάκωσης», λένε διπλωματικές πηγές, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, την απαράδεκτη απειλή του τουρκικού casus belli.  

(ethnos. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί