• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιος είναι ο «ασθενής μηδέν» του γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα

Ποιος είναι ο «ασθενής μηδέν» του γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα

test covid unsplash
Τι έδειξε ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο γηροκομείο

Αρχικά διαπιστώθηκε ότι η διασπορά του κορωνοϊού στο γηροκομείο στον Aγιο Παντελεήμονα οφείλεται σε εργαζόμενο της μονάδας και αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε από τον επιτόπιο έλεγχο των επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Επίσης καταγράφηκε και η παράτυπη επαφή περιθαλπόμενου του γηροκομείου με εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά έξω από τον χώρο της μονάδας.

Όταν έγινε ο επιτόπιος έλεγχος οι υπεύθυνοι για τη διοικητική και οικονομική λειτουργία του γηροκομείου ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και δεν ήταν δυνατή η εξέτασή τους και η χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων και τεκμηρίων.


Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει ότι ο έλεγχος συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα ελέγχεται και το σύνολο των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση, οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων , κατόπιν συνεννόησης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, διενήργησε την Πέμπτη, 01.10.2020, έλεγχο στη Μονάδα Φροντίδας Υγείας «Αττική» στον Αγ.Παντελεήμονα με σκοπό τη διακρίβωση των συνθηκών που επέτρεψαν την είσοδο του κορωνοϊού στη μονάδα, με αποτέλεσμα τη διασπορά του σε φιλοξενούμενους και προσωπικό.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της ΕΑΔ, διαπιστώθηκε η διενέργεια τεστ από στελέχη του ΕΟΔΥ ενώ υπήρχε σε εξέλιξη και η διακομιδή περιθαλπόμενων σε νοσοκομεία αναφοράς.

Υπάρχουν ευρήματα που οδηγούν στην αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά οφείλεται στη παροχή εργασίας από εργαζόμενο, ο οποίος δεν έπρεπε να προσέρχεται προς εργασία και ο οποίος φέρεται να έχει παραιτηθεί και αποχωρήσει από την επιχείρηση. Το συγκεκριμένο πρόσωπο σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται από τις αρχές.

Επίσης καταγράφηκε και παράτυπη επαφή περιθαλπόμενου στο γηροκομείο με εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά έξω από το χώρο της μονάδας.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση της μεταφοράς στα νοσοκομεία των θετικών στο κορωνοϊό από το γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα διακομιστούν και άλλοι ασθενείς στα νοσοκομεία.

Μέχρι τώρα ορισμένοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία», «Γεώργιος Γεννηματά», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο».

με πληροφορίες από ethnos/ photo unsplash