• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιοι έφταιγαν χθες; Οι πολίτες ή τα ΜΑΤ; Εικόνες πολέμου με κερδισμένη την Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιοι έφταιγαν χθες; Οι πολίτες ή τα ΜΑΤ; Εικόνες πολέμου με κερδισμένη την Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές...

Από κάθε όριο έχει ξεφύγει η κατάσταση στο προσφυγικό μετά από την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων σε Χίο και Μυτιλήνη, με τα νησιά αυτά να μυρίζουν «μπαρούτι».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο σχέδιό της να προχωρήσει η κατασκευή κλειστών κέντρων φιλοξενίας για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου.

Οι νησιώτες από την πλευρά τους έχουν υποφέρει εδώ και 5.5 χρόνια! Ζητούν την απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών, ακόμα και στην ενδοχώρα και δεν δέχονται καμία καινούρια δομή στα νησιά τους.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις στα νησιά θα περιοριστούν, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση να πέσουν οι τόνοι:

«Θέλω να κάνω ακόμα μία έκκληση: Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές».

Προχωρώντας σε μια κίνηση αποσυμφόρησης της έντασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες το βράδυ μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Alpha τη μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη και την Χίο, καθώς ζήσαμε εικόνες πολέμου.

Από την μία έσπαγαν αυτοκίνητα και μηχανάκια, βαρώντας πολίτες στο ψαχνό. Από την άλλη ύποπτοι, οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στους αντιδρώντες πολίτες, πετούσαν μολότοφ, πυροβολούσαν, ενώ οργάνωσαν ξυλοδαρμό αστυνομικών εκτός υπηρεσία στο νοσοκομείο.

Όλα αυτά οδηγούν σε ρήξη την Αθήνα με τα νησιά και κάτι πρέπει να γίνει, διότι, αυτή την στιγμή, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι παράνομοι μετανάστες, αυτοί που τους θέλουν στην Ελλάδα και η Τουρκία.

Η κυβέρνηση, αφού απέσυρε τα ΜΑΤ, οφείλει να μιλήσει και να εξηγήσει επιτέλους τι θέλει να κάνει, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος με τους νησιώτες.

ΦΩΤΟ eurokinissi