• Αρχική
 • Άρθρα
 • Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% έως και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ – Τι ισχύει με όσους εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% έως και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ – Τι ισχύει με όσους εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

akinita 2
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Εντός της επόμενης εβδομάδας, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πρόκειται να δουν το ραβασάκι του φόρου για την ακίνητη περιουσία τους στον λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Τον ίδιο ακριβώς ΕΝΦΙΑ με αυτόν του 2019, αναμένεται να πληρώσουν εκείνοι που δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

50% του φόρου ή και πλήρη απαλλαγή θα δείξει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους. Όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν το νέο ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν.

Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν με τον φετινό ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται και όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40%. Και αυτό γιατί η ΑΑΔΕ θα συμψηφίσει το 30% των απωλειών με τις οφειλές που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ημερομηνία καταβολής από την 31 Ιουλίου 2020 και μετά, με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα δουν:

 • Όσοι έχουν ήδη εξοφλήσει εφάπαξ το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%. Στην περίπτωση αυτή η έκπτωση φόρου για τα «χαμένα» ενοίκια θα αφαιρεθεί ολόκληρη από το ποσό του ΕΝΦΙΑ.
 • Όσοι έχουν σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της μείωσης κατά 40% και η έκπτωση φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από το φόρο που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της δήλωσης τους. Στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή φόρου λόγω του «κουρεμένου» ενοικίου, θα μηδενίσει το φόρο εισοδήματος και το ποσό που περισσεύει από την έκπτωση θα μειώσει το τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει χάσει εισοδήματα από ακίνητα 4.000 ευρώ και από την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης προέκυψε οφειλή 800 ευρώ. Για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξε δικαιούται έκπτωση φόρου 1.200 ευρώ εκ των οποίων τα 800 ευρώ θα μηδενίσουν το φόρο εισοδήματος και τα υπόλοιπα 400 ευρώ θα μειώσουν τον ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ φέτος θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν και το 2019, οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

 • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
 • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
 • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
 • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
 • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τον ΕΝΦΙΑ του 2020 και μετά την Παρασκευή 28 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet θα τρέχει.

Έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον:

 • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.


Με πληροφορίες από parapolitika/photo eurokinissi