Ποια προϊόντα βάζουν φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών

Στο 4,8% σκαρφάλωσε τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, βάζοντας φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των ανατιμήσεων.

Το φαινόμενο, αν και -όπως υποστήριζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- είναι παροδικό και οφείλεται και στη χαμηλή βάση σύγκρισης με το 2020, έχει αρχίσει να προσλαμβάνει σημαντικές διαστάσεις.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο επίκεντρο των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται ο ενεργειακό κλάδος, κάτι απολύτως αναμενόμενο δεδομένης της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του φυσικού αερίου (εντάσσεται στον τομέα της στέγασης) εκτοξεύθηκε κατά 180,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, ως απόρροια της εκρηκτικής ανόδου της τιμής στο χονδρεμπόριο.

Εξίσου υψηλή μεταβολή εμφάνισε και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο ενισχύθηκε κατά 45,2%, ενώ ο ηλεκτρισμός ακολούθησε στο 37,8% και τα καύσιμα – λιπαντικά στο 24,9%.

Όσον αφορά τα τρόφιμα (+3,5%), οι εντονότερες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν στο αρνί – κατσίκι (21,3%), στο ελαιόλαδο (18,5%), στα άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), στις πατάτες (11,9%), καθώς και στα νωπά ψάρια (9,8%).

Επιπλέον, οι τιμές στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 12,8%, στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 12,1%, στα καινούρια αυτοκίνητα κατά 6,3% και στις οικιακές υπηρεσίες κατά 5,7%.

Στον αντίποδα, οι πιο αισθητές μειώσεις τιμών παρατηρήθηκαν στον τομέα τηλεφωνικού εξοπλισμού κινητών τηλεφώνων (8,5%), στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,6%), στα ασφάλιστρα οχημάτων (1,9%), στα κρασιά -1,8% και στα φαρμακευτικά προϊόντα (1,1%).

H σύγκριση με τον Οκτώβριο

Όσον αφορά τη σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2021, και πάλι η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στο φυσικό αέριο (31,7%), ενώ ακολούθησε ο ηλεκτρισμός (15,9%), τα νωπά φρούτα (3,5%) και οι πατάτες (3,2%).

Την ίδια ώρα, η υψηλότερη μείωση σημειώθηκε στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (11,5%), στα νωπά λαχανικά (3,4%), στα κρασιά (2,6%) και στο ελαιόλαδο (1,4%).

moneyreview/ photo intime

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί