«Περήφανος» ο Χατζηδάκης: «Από 1/7 η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες – Θα επεκταθεί σε ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις»

«Χωρίς καμία εξαίρεση».

Από την 1η Ιουλίου, τίθεται σε εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, η οποία, σε πρώτη φάση, αφορά περισσότερους από 120.000 εργαζόμενους στους δύο αυτούς κλάδους, με στόχο να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόκειται για ένα εργαλείο που αποτελεί εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου και, παράλληλα, στηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και για μια εμβληματική μεταρρύθμιση που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.

Κι αυτό, καθώς, με την εφαρμογή της, το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κατοχυρώνονται το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων, καθώς εισάγονται δύο νέες δικλείδες ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η δήλωση έναρξης εργασίας, που θα κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, θα μεταδίδεται αυτόματα στο Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” και ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν από τον έλεγχο, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει, η λειτουργία του ελεγκτικού έργου του υπουργείου Εργασίας, μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, γίνεται αποτελεσματικότερη, αφού τα δεδομένα του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ” τίθενται στην υπηρεσία ελεγκτικών μηχανισμών, διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και οι συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, αποτρέπονται φαινόμενα υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών, ενώ διασφαλίζονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης (π.χ. πλήρης, μερική, πρακτική άσκηση, μαθητεία, κ.λπ.), τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες, υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Κ. Χατζηδάκης: Σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο των επιχειρήσεων
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαβεβαιώνει ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς καμία εξαίρεση και, από την 1η Οκτωβρίου έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Το Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ” θα αποτελέσει τη βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και μεγέθους.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει:

“Προχωρούμε, από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που είχαμε ανακοινώσει, στην πρώτη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλες τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Ήδη, οι ψηφιακές εφαρμογές, μέσω των οποίων υλοποιείται η Κάρτα, είναι διαθέσιμες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους”.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τελειώνουν τα 8ωρα που δηλώνονται ως 4ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες.

“Είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που εγγυάται τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών, προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό, διευκολύνει τους ελέγχους, κατοχυρώνει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος” τονίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η επέκταση του μέτρου στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας. Όπως αναφέρει, το επόμενο βήμα θα γίνει στις εταιρείες security, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία, ενώ το καλοκαίρι του 2023 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

(φωτο:eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί