• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 – Βαρουφάκης: Το ΟΧΙ πιο επίκαιρο από ποτέ

Πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 – Βαρουφάκης: Το ΟΧΙ πιο επίκαιρο από ποτέ

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου 2015

 «Το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας», τονίζει σε μήνυμά του για τα πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

   Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι το 2015 τα μάτια των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου στράφηκαν στην Ελλάδα όπου ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός ύψωσε το ανάστημά του εναντίον του σοσιαλισμού για τους πολύ λίγους και της στυγνής λιτότητας για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

   Προσθέτει ότι «κόντρα στην ασφυξία των κλειστών τραπεζών και την τρομολαγνεία των καναλιών της διαπλοκής, ο λαός απέδειξε ότι μπορεί. Ηττηθήκαμε λόγω μιας ηγεσίας που, αντίθετα με τον λαό, δεν ήθελε και δεν μπορούσε. Όμως, ο λαός μας γράφει Ιστορία τόσο με νίκες όσο και με ηρωικές ήττες».

   Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η επέτειος του δημοψηφίσματος δεν έχει απλά ιστορική σημασία, επισημαίνει ο δραμματέας του ΜέΡΑ25 και υπογραμμίζει ότι: «εν όψει του 5ου Μνημονίου που ετοιμάζει η ίδια ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα, και με μια ακόμα ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζεται για ένα νέο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, η 5η επέτειος του ΟΧΙ αποτελεί παρακαταθήκη για την αντίσταση στη νέα φτωχοποίηση των ήδη φτωχοποιημένων Ελλήνων».

    Καταλήγοντας στο μήνυμά του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «το ΟΧΙ δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Όμως, το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τιμά εκείνο το ΟΧΙ δίνοντάς του νέα δυναμική μέσα από συγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για την Προστασία των Πολιτών από το 5ο Μνημόνιο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουλίου του 2015 οι Έλληνες πολίτες πήγαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα για να αποφασίσουν πάνω στο ακόλουθο ερώτημα:

Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Μέσα σε ένα εκρηκτικό και γεμάτο πιέσεις κλίμα, το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος της μεταπολίτευσης, ήταν το ΟΧΙ με 61,3%.


photo eurokinissi