• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παρέμβαση Κ.Μητσοτάκη για τον Έβρο – Τι είπε για τον φράχτη, τα σύνορα και τις εκλογές (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρέμβαση Κ.Μητσοτάκη για τον Έβρο – Τι είπε για τον φράχτη, τα σύνορα και τις εκλογές (ΒΙΝΤΕΟ)

Ειδική αναφορά σε κορωνοϊό και οικονομία...

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη για την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία, ενώ πολλοί περίμεναν και τοποθέτηση για τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο, η οποία και ήρθε.

Οι πρώτες δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη επικεντρώθηκαν στον κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε, οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν, παρότι έχουμε αφήσει τα δύσκολα πίσω μας. Ευχαρίστησε τους Έλληνες που άκουσαν τους ειδικούς.

«Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και υγειονομικής κρίσης. Δεν μπορούσα να φανταστώ στις αρχές του 2020, όταν θα αντιμετωπίζαμε μια διπλή κρίση. Η πολιτική είναι γεμάτη απρόοπτα. Επιδείξαμε προσαρμοστικότητα, γρήγορες αποφάσεις», ανέφερε σε σχέση και με το «μεταναστευτικό.

«Με φοβίζουν οι επιπτώσεις στην μεσαία τάξη», σημείωσε, σε σχέση με τον κορωνοϊό και την οικονομία και υπογράμμισε: «Θα ήθελα οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές». «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για την ύφεση. Έχω πει ότι θα είναι μεταξύ 5% και 10%. Σήμερα περπάτησα στον Πειραιά. Είδα μια συγκρατημένη αισιοδοξία», συμπλήρωσε.

«Δεν πιστεύω πως θα έρθει απόλυτη καταστροφή στην Ελλάδα», είπε αναφορικά με τις προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας.

«Δεν ξέρω πόσο θα είναι η ανεργία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό. Χτίζουμε από το μηδέν, γιατί Απρίλιο – Μάιο είχαμε μηδενική κίνηση. Αλλά πιστεύω ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Πρέπει και οι επιχειρηματίες του κλάδου να πάρουν το ρίσκο. Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί αρχικά στο κράτος, μετά στον επιχειρηματία και ένα μικρό μερίδιο ο εργαζόμενος», είπε.

«Θα σχεδιάσουμε ένα νέο σύστημα Υγείας», σημείωσε ο επικαφαλής της κυβέρνησης, τονίζοντας πως θα δοθεί ρόλος και στον ιδιωτικό τομέα:

«Έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε ένα καινούριο σύστημα υγείας και θα μπολιάζεται με καλές τακτικές του ιδιωτικού τομέα, αλλά η βάση θα είναι η δωρεάν και καθολική πρόσβαση όλων των Ελλήνων».

ΕΒΡΟΣ

«Εκτιμώ πως δεν συνέβη τίποτα. Τα σύνορα με την Τουρκία είναι ακριβώς καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με την συνοριακή γραμμή», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι συνέβη στον Έβρο.

«Θα ολοκληρώσουμε τον φράχτη στον Έβρο», δεσμεύτηκε.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει επικοινωνία με τον Ερντογάν, θα λυθούν όλα τα ζητήματα», προσέθεσε.

«Θα κάνουμε τον φράκτη στο νότιο τμήμα του Έβρου. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Το κάνουμε στο ελληνικό έδαφος, όπως έγινε και στο βόρειο τμήμα του Έβρου. Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελα. Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θα πέσουν οι τόνοι, χωρίς καμία υποχωρητικότητα. Είμαστε σίγουροι για το δίκιο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

«Έγινε διάβημα διαμαρτυρίας γιατί στην περιοχή βρέθηκαν στρατεύματα», απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση, η οποία προήλθε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Μας έλεγαν πως πρέπει να κρατάμε τα σύνορα ανοιχτά και τώρα ενδιαφέρονται για αυτά», υπογράμμισε ο Κ.Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΛΟΓΕΣ

«Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Εκλογές γιατί και για ποιον λόγο; Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει την κυβέρνηση με αρκετή εμπιστοσύνη. Το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Πήρα εντολή 4ετίας. Μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση. Ο πυρήνας της πολιτικής, παραμένει ίδιος. Είμαστε πιο ισχυροί πολιτικοί σήμερα. Είμαστε κυβέρνηση 10 μηνών. Ανεύθυνη η συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Δεν είναι επί του παρόντος ο ανασχηματισμός. Θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της, δουλεύει καλά», ξεκαθάρισε.