Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Από 4.000 ως 5.500 ευρώ δαπανούν κάθε χρόνο οι φοιτητές στον Βόλο

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην τοπική οικονομία.

Ισχυρή “ένεση” αποτελούν οι δαπάνες διαμονής, σίτισης, ένδυσης και διασκέδασης των φοιτητών του, όπως και οι δαπάνες διαβίωσης των εργαζομένων του καθώς και του επιστημονικού και ερευνητικού του προσωπικού.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που παρουσίασε ο Γιάννης Αναστασίου στο 6ο Συνέδριο Χωροταξίας, τα χρήματα που έχουν δοθεί στην τοπική οικονομία της Θεσσαλίας την πενταετία 2013-2017 υπολογίζονται σε 30.000.000 ευρώ -χωρίς την μισθοδοσία- με το Πανεπιστήμιο να στηρίζει προμηθευτές και επιχειρήσεις και παράλληλα να βοηθά νέους ερευνητές να μείνουν στη Θεσσαλία και στην Ελλάδα, αποτρέποντας τη φυγή τους στο εξωτερικό.

Από τους 447 καθηγητές-μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος το 2014, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το 20% εξ’ αυτών διέμενε με τις οικογένειές του στις πόλεις που είναι οι Σχολές δηλαδή περίπου 80-100 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 υπολογιζόταν ότι, από τα 882 συνολικά άτομα προσωπικό, 372 άτομα εργάζονταν και κάποιοι εξ’ αυτών διέμεναν στο Βόλο, ενώ 274 άτομα αφορούσαν προσωπικό Σχολών των άλλων πόλεων της Θεσσαλίας. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15 οι εργαζόμενοι του ιδρύματος ανέρχονταν συνολικά στους 811 (Γραφείο Πρύτανη), ενώ οι δαπάνες για την μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα του Πανεπιστημίου συνολικά έφταναν τα 29 εκ. ευρώ ετησίως.

Πόσα δαπανούν οι φοιτητές
Έρευνες δείχνουν πως η πλειοψηφία των φοιτητών που έχουν μόνιμη κατοικία στην έδρα του Πανεπιστημίου τους και δεν έχουν καταγωγή από την περιοχή, δαπανούν από τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς ετησίως, ποσό μεταξύ των 4000 – 5.500 ευρώ. Το 2019 η μέση τιμή για φοιτητική στέγη στο Βόλο κυμαίνεται στα 236 ευρώ για studio/γκαρσονιέρα & στα 306 ευρώ για δυάρι διαμέρισμα. Οι «μετανάστες» φοιτητές στο Βόλο οι οποίοι δεν βρίσκουν θέση στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – καθώς αυτές δεν υπάρχουν μιας και διαθέτει μόλις 26 δωμάτια στο κτίριο της πρώην κλινικής ΛΗΤΩ- δαπανούν ετησίως κατά Μ.Ο περίπου 5.500 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως με στοιχεία του 2014, εν μέσω οικονομικής κρίσης, 2300 φοιτητές υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.

Η πόλη του Βόλου μετά από την 30χρονη διαδρομή του Π.Θ έχει αποκτήσει σαφή χαρακτηριστικά πανεπιστημιούπολης, με αυταπόδεικτο θετικό αποτύπωμα στην οικονομική, κοινωνική πραγματικότητα και εξέλιξη της πόλης. Πριν την έλευση και την δημιουργία του Πανεπιστημίου στην πόλη, ο Βόλος ήταν μια έρημη πόλη, βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης συνολικά ως πόλη και ξαφνικά ήρθε το Πανεπιστήμιο και έδωσε μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη, μια πνοή ζωής και μπόρεσε να αναστηλώσει όλη την πόλη συθέμελα.

Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο σε αριθμό φοιτητών
Το πλήθος του αριθμού των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη του Βόλου διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οικονομική και πολιτισμική ζωντάνια της πόλης εξαιτίας της ενοικίασης διαμερισμάτων και των δαπανών διασκέδασης και της καθημερινότητα τους.
Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυξάνεται διαχρονικά από την ίδρυσή του με την ανάπτυξη των Τμημάτων του, ενώ η πρόσφατη του 2018 νέα δομή του Πανεπιστημίου με την ενσωμάτωση των ΤΕΙ της Λάρισας και της Λαμίας, το έχουν καταστήσει το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών περιφερειακό πανεπιστήμιο της χώρας. Από 3909 φοιτητές το 2001 το Π.Θ έφτασε στους 7.983 φοιτητές το 2010, τους 10.850 το 2014, τους 14.247 το 2016, και τους 20.000 το 2020.

Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εισήχθησαν 5.669 φοιτητές (Υπουργείο Παιδείας , 14-5-2020) εκ των οποίων, στις σχολές του Βόλου 2.038 , δηλ, ποσοστό 37% του συνόλου. Με μία συντηρητική εκτίμηση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πριν την νέα του δομή με την ενσωμάτωση των ΤΕΙ, είχε ετήσια δαπάνη 100-150 εκ. ευρώ στη Περιφέρεια Θεσσαλίας», με το μεγαλύτερο μέρος αυτής, να υφίσταται στη πόλη του Βόλου που βρίσκονταν ο κύριος όγκος των φοιτητών του και είναι και η έδρα του Πανεπιστημίου.

Το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα στην πόλη του Βόλου αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο αναπτυξιακό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών του στην πόλη του Βόλου είναι κοντά στις 10.000, ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός του ιδρύματος για τα Τμήματα του Βόλου αντιστοιχεί στα 7 εκ. ευρώ και οι ετήσιοι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπολογίζονται στα 15 εκατομμύρια.
Ο Γιάννης Αναστασίου είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

gegonota.news.gr/ eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί