Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Πότε αναμένεται να πάρει θέση σε ΑΕΙ

Θα τοποθετηθούν μαγνητικές πύλες, κάμερες ασφαλείας και χώροι εγκατάστασης των ίδιων και των κέντρων επιχειρήσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ποια είναι τα έργα υποδομής που χρειάζονται και γιατί καθυστερεί η ανάληψη καθηκόντων.


Την Άνοιξη του 2022 αναμένεται να πάρει τις θέσεις της σε ΑΕΙ της χώρας η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η πανεπιστημιακή αστυνομία, με την καθυστέρηση να οφείλεται στην υλοποίηση απαραίτητων υποδομών, αλλά και τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τον διαγωνισμό πρόσληψης των πανεπιστημιακών αστυνόμων.

Σύμφωνα (και) με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης 400 ατόμων, που θα στελέχωναν σε πρώτο στάδιο τον νέο θεσμό, ενώ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πρόσληψης καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά 4.967 άτομα. Μετά τη δημοσιοποίηση των πινάκων, δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών, κατά το οποίο υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων, που ακόμη εκκρεμούν οι αποφάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνέχεια όσοι προσληφθούν θα ακολουθήσουν συγκεκριμένη εκπαίδευση τεσσάρων μηνών.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ποια τα απαραίτητα έργα υποδομής
 
Η θέσπιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας απαιτεί και ορισμένες αλλαγές στις υποδομές των πανεπιστημίων, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τοποθετηθούν μαγνητικές πύλες, κάμερες ασφαλείας και χώροι εγκατάστασης των ίδιων και των κέντρων επιχειρήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Καθυστέρηση, όμως, παρατηρείται στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφαλείας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ανά πανεπιστήμιο τώρα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει στις αρχικές διαδικασίες για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας, κάποια κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (όπως το ιστορικό Χημείο στο κέντρο της Αθήνας) ή το Πολυτεχνείο επί της Πατησίων, αντιθέτως, δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα στελεχώσουν στο μέλλον την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), είναι 1.033 Ειδικοί Φρουροί. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Διοικητής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, θα τοποθετηθεί Αστυνομικός Διευθυντής που προέρχεται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών.
Θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα είναι άοπλοι και θα φέρουν αμυντικό εξοπλισμό (γκλομπ, χειροπέδες). Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα).


Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κέντρα επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό. Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες.

(athensvoice. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί