• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Παιδοκεντρικό» αποκάλεσε ο Τσιάρας το «εγκληματικό» νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας.

«Παιδοκεντρικό» αποκάλεσε ο Τσιάρας το «εγκληματικό» νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας.

«Παιδοκεντρικό» χαρακτήρισε το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις σχέσεις γονέων – παιδιών και τη συνεπιμέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και εμφανίστηκε κατηγορηματικός σε ότι αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Δεν θα αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοικτό σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν θα αφήσουμε ανθρώπους που λειτουργούν μέσα από την οικογενειακή βία να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Θέλουμε να κλείσουμε με «στεγανά» περιπτώσεις οικογενειακής βίας» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «SOCIALNET» με τον Φώτη Καρύδα.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι τα πραγματικά συμφέροντα του παιδιού. Να σταματήσουν οι πρακτικές που εργαλοιοποιούσαν ένα παιδί σε μία διαμάχη γονέων. Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι από το 1983. Από τότε έχει αλλάξει ο ρόλος και του πατέρα και της μητέρας. Θέλουμε το παιδί να έχει ποιοτικό χρόνο και με τους δύο γονείς» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Επανέλαβε πως το νέο σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε άξονες. «Θεσπίζεται για πρώτη φορά η γονική μέριμνα και από τους δύο γονείς. Εντάσσεται η διαμεσολάβηση, ώστε να μπορεί να βρεθεί μία εξωδικαστική επίλυση διαφωνιών προκειμένου να μη φτάσουν οι δύο γονείς στο δικαστήριο. Κάθε γονέας θα διασφαλίζει το ένα τρίτο επικοινωνίας από το χρόνο του παιδιού. Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως, π.χ., είναι η μη καταβολή της διατροφής θα βοηθάνε τον δικαστή για να κρίνει ενώ θα δημιουργηθούν και ειδικά προγράμματα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές ώστε κάθε υπόθεση να εξετάζεται με τη δική της ιδιαιτερότητα».

Η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου με χιλιάδες σχόλια και αναμένεται το προσεχές διάστημα να λάβει το δρόμο για τη Βουλή ώστε να ψηφιστεί.

ΠΗΓΗ: dikastiko. gr