«Πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Εκφράζουμε την ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή και για ακόμα μία φορά καλούμε όλα τα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μία περιφερειακή ανάφλεξη με δυνητικά σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις ασφάλειας της περιοχής μπορεί να επιτευχθούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων δηλαδή μέσω της διπλωματικής οδού. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ανησυχία της σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και υπό τις συντονισμένες της κεντρικής και της εξωτερικής υπηρεσίας του υπουργείου ολοκληρώθηκαν στις 3/3 2026 και στις 4/3 2026 οι πρώτες επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων και μελών οικογενειών τους από τη Μέση Ανατολή», επεσήμανε και ανέφερε συγκεκριμένα αριθμούς για τους επαναπατρισθέντες.
«Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής σε Έλληνες πολίτες που έχουν επηρεαστεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Τονίζουμε ξανά, ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται αναρτημένα όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τα στοιχεία προξενείων και πρεσβειών», πρόσθεσε.
«Η προστασία των αμάχων και ο σεβασμός του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου παραμένουν απόλυτες προτεραιότητες. Η τήρηση από όλα τα κράτη-μέλη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Επεσήμανε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επαφή με τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη η ελληνική πολιτεία έστειλε στην Κύπρο τη φρεγάτα «Κίμων», τη φρεγάτα «Ψαρά» και τέσσερα αεροσκάφη F-16 Viper. «Η Ελλάδα είναι παρούσα, με ευθύνη και ισχύ, όπου την καλεί το εθνικό καθήκον και θέτει τις αναβαθμισμένες Ένοπλες Δυνάμεις της στην υπηρεσία του οικουμενικού Ελληνισμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Παράλληλα, αυξημένη είναι η φρούρηση ευαίσθητων στρατιωτικών υποδομών. Το ίδιο ισχύει και από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε ό,τι αφορά πιθανούς στόχους συνδεδεμένους με τα αντιμαχόμενα κράτη.
Δεδομένου ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία, τα ευρωπαϊκά ομόλογα και τις τιμές ενέργειας, τα αρμόδια υπουργεία είναι σε ετοιμότητα, εξετάζοντας προληπτικά μέτρα για να απορροφηθούν κατά το δυνατόν οι όποιες αρνητικές συνέπειες από την κρίση στην οικονομία», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχει πλήρης επάρκεια σε όλα τα προϊόντα και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Όποιες αυξήσεις παρατηρούνται, που είναι αδικαιολόγητες και δείχνουν αισχροκέρδεια, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές. Στην αγορά των καυσίμων οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Συνολικά, από το Σάββατο μέχρι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 700 έλεγχοι, ενώ παράλληλα παρακολουθούνται οι τιμές σε όλα τα πρατήρια της χώρας μέσω της πλατφόρμας FuelPrices.gr. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις, επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα».
Είπε επιπλέον ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης υλοποιεί παρεμβάσεις, σε συνεργασία με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας των Ελλήνων που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου με τις οικογένειές τους και τις αρμόδιες αρχές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo: eurokinissi









