Η στήριξη των καταναλωτών ισοδυναμεί με 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (0,015 λεπτό την κιλοβατώρα). Για πάνω από τις 500 κιλοβατώρες δίνεται η ίδια επιδότηση με την προϋπόθεση όμως ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας 15%.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.
Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.
Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε: «Συνεχίζουμε, όπως έχουμε δεσμευθεί, να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση. Τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων έτσι ώστε κανείς και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να μην μείνουν απροστάτευτα.
Σήμερα ανακοινώνουμε τις επιδοτήσεις δύο μηνών προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Οι τιμές παραμένουν αποκλιμακωμένες, αλλά ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή, πολιτικό σχέδιο και βούληση για θωράκιση των καταναλωτών και της χώρας απέναντι στην κρίση. Έχουμε αποδείξει ότι τα διαθέτουμε. Εφ’ όσον μας αναθέσει εκ νέου την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσουμε αποφασιστικά την πολιτική μας, που διασφαλίζει προσιτές τιμές καθαρής ενέργειας για όλους».
(με πληροφορίες από newmoney. gr / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΝ στις ΗΠΑ
- Μαρινάκης: Ο Ανδρουλάκης θα συμφωνήσει στο να διαφυλαχθεί ο ιερός συμβολισμός του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη;
- Μόσχα και Δαμασκός συζήτησαν για ενεργειακή συνεργασία
- Πακιστάν-Αφγανιστάν: Τα δύο κράτη συμφώνησαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός
- Κομισιόν για πρόγραμμα SAFE: «Έχουμε λάβει αίτημα από την Τουρκία»
- Ύψωσαν τη ρωσική σημαία στην Ιταλία, vid
- Ισραήλ: Περιμένουμε από τη Χαμάς να επιστρέψει τις σορούς όλων των ομήρων
- Σημαντική εξέλιξη στην ιατρική: Επιστήμονες ανέπτυξαν “τεχνητό ήπαρ” που προβλέπει τοξικές αντιδράσεις στα φάρμακα
- «Καμπανάκι» ΔΝΤ για το παγκόσμιο χρέος
- Diathikes. gr: Παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα δημοσίευσης των διαθηκών – Τι αλλάζει από 1η Νοεμβρίου 2025