Open House: Χαμός στη Θεσσαλονίκη με το Μετρό – Δεν πίστευαν ότι υπάρχει (Εικόνες)

Ουρές από τους Θεσσαλονικείς για να δουν από κοντά το περιβόητο έργο της πόλης

Στην ουρά μπήκαν και σήμερα εκατοντάδες Θεσσαλονικείς για να δουν και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις, τόσο στο σταθμό του Μετρό στην Παπάφη όσο και στο Αμαξοστάσιο και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στην Πυλαία, που άνοιξαν για το κοινό στο πλαίσιο του Open House.

Χτες, από τις 10:00 έως τις 15:00 περίπου 1200 πολίτες ξεναγήθηκαν στο σταθμό του Μετρό στην Παπάφη, όπου είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στο συρμό και να τραβήξουν φωτογραφίες του χώρου, ενώ σήμερα, από την έναρξη των ξεναγήσεων μέχρι τις 11 το πρωί είχαν εγγραφεί περίπου 200 άτομα για για την ξενάγηση, η οποία διαρκεί 15-20 λεπτά. Επίσης 800 άτομα ξεναγήθηκαν χτες στο αμαξοστάσιο του Μετρό στη Πυλαία στο διάστημα από τις 10:00 έως τις 15:00 ενώ σήμερα αναμένεται να είναι περισσότεροι αυτοί που θα ξεναγηθούν καθώς έχει σχηματιστεί μεγάλη ουρά πολιτών που περιμένουν για να εγγραφούν.

Ο σταθμός του Μετρό στην Παπάφη σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Μαρία Μαγγιώρου. Όπως όλοι οι σταθμοί έχει κεντρική αποβάθρα με θύρες που την απομονώνουν από το χώρο των γραμμών και ανοίγουν μόνο κατά την άφιξη του συρμού. Οι συρμοί είναι τελευταίας τεχνολογίας, υπεραυτόματοι, χωρίς οδηγό και χρησιμοποιούν σύγχρονο ασύρματο σύστημα σηματοδότησης για την επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου.

Το αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία βρίσκεται σε έκταση 50 στρεμμάτων και αποτελείται από δύο κύρια συγκροτήματα κτιρίων που σχεδιάστηκαν από την αρχιτέκτονα Πολυξένη Αντωνίου. Στα συγκροτήματα αυτά στεγάζονται οι εγκαταστάσεις στάθμευσης και συντήρησης των συρμών και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του συστήματος.

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε σήμερα και την ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο στην καρδιά της πόλης, που άνοιξε για το κοινό στο πλαίσιο του Open House. Από τις 10:00 έως τις 16:00 περισσότερα από χίλια άτομα ξεναγήθηκαν στην Αγορά Μοδιάνο, όπου είχαν την ευκαιρία να τραβήξουν φωτογραφίες του νέου χώρου. Οι πολίτες έμπαιναν ανά δύο γκρουπ των 35 ατόμων και η ξενάγηση είχε διάρκεια 15 λεπτά.

ρ

Η Αγορά Μοδιάνο θα αρχίσει να λειτουργεί στις 5 Δεκεμβρίου. Η Αγορά Μοδιάνο ή στοά Μοδιάνο, επίσημα Κεντρική Αγορά Τροφίμων είναι η πρώτη σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κτίστηκε το 1925 σε σχέδια των Ελί Μοδιάνο και J. Oliphant, στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, η οποία καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917. Πριν από την πυρκαγιά στο χώρο όπου κτίστηκε βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά.

Η κατασκευή της Αγοράς αποπερατώθηκε το 1925 κι εγκαινιάστηκε το 1930. Ήταν από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με οπλισμένο σκυρόδεμα και διέθετε πάνω από 140 μαγαζιά.

Το κτίριο της Αγοράς Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά». Το μοναδικό αυτό μνημείο της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης άρχισε τα τελευταία χρόνια να παρακμάζει. Τα καταστήματα τροφίμων άρχισαν σταδιακά να κλείνουν, ακολούθησε η ερήμωση και η φθορά, σε βαθμό που το 2017 να χαρακτηρισθεί το κτίριο δομικά επικίνδυνο. Η Αγορά Μοδιάνο πέρασε στα χέρια του Ομίλου Fais, τον Ιούλιο του 2017, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Έκλεισε το 2019 προκειμένου να γίνουν οι εργασίες ανάπλασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Στην ανακαινισμένη αγορά θα λειτουργήσουν 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Τα καταστήματα διαθέτουν ομοιόμορφες πινακίδες και τον φωτισμό επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ. Από τα παλαιά καταστήματα θα λειτουργήσει μόνο ένα κρεοπωλείο.

To Open House είναι ένας διεθνής αρχιτεκτονικός θεσμός που ξεκίνησε το 1992 στο Λονδίνο ως ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται μία φορά το χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το 2012 από την ΑΜΚΕ Open House Greece ως μία δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που βασίζεται στον εθελοντισμό, τις χορηγίες και τις δωρεές. Στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται από χτες μετέχουν 66 κτίρια.eurokinissi

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί