Ελλάδα 2023: Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό. Τα επιδόματα σκοτώνουν την εργασία

Η διεθνιστική τάξη πραγμάτων, στην Ελλάδα κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, με τα επιδόματα και τα κορωνομέτρα, να εκπαιδεύσει τον κόσμο να θέλει μόνο να κάθεται και να έχει αλλεργία στην εργασία και τη δημιουργικότητα...

H εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου. Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) σε 118 επιχειρήσεις.

Δείτε τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας

-Το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «πάρα πολύ σημαντικό» και το 47,5% ως «πολύ σημαντικό».

-Περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία.

«Ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς» και «ανειδίκευτους εργάτες» αναζητούν περίπου οι μισές επιχειρήσεις (49,2% και 48,3% αντίστοιχα).

Σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο των στελεχών, το 29,% των επιχειρήσεων δήλωσε πως αναζητεί κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ πάνω από 60% συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. (63,6%), οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. (60,2%) και οι απόφοιτοι λυκείου (61,9%).

Το 91,5% του δείγματος διατυπώνει μία ξεκάθαρα απαισιόδοξη στάση για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: η καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, η ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου και η έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ 

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: pixabay

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί