Όλγα Γεροβασίλη: “Στηρίζουμε το δικαίωμα των φοιτητών να αντιδρούν»

Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε στο ΕΡΤnews για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ 

Την άποψη ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι και κερδοσκοπικά, εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παράδειγμα του Χάρβαρντ ως μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο είπε πως «δεν φορολογείται με αυτή την έννοια (είναι μη κερδοσκοπικό), διότι γίνονται δωρεές, γίνονται διάφορα πράγματα. Ξέρετε να έχει το Χάρβαρντ, ας πούμε, κάπου ένα παράρτημα, ένα κέντρο στην Ευρώπη; Δεν υπάρχει, γιατί τα φημισμένα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν έχουν πουθενά αλλού παραρτήματα, συνεργασίες κλπ».

Αυτό συμβαίνει γιατί «οι χώρες οι οποίες έχουν αυτό το brand, εν πάση περιπτώσεi, αυτών των πανεπιστημίων, το θέμα της έρευνας, το θέμα της γνώσης το φυλάνε για το κράτος τους και επίσης για το ΑΕΠ της χώρας τους».

Η κα Γεροβασίλη δηλώνει υπέρ του να υπάρχουν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, κάτι που συμβαίνει ήδη και δήλωσε ότι «η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και είναι υπαρκτή και είναι με τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γιατί η εκπαιδευτική κοινότητα προφανώς ξέρει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ανταλλαγές για να μπορούν και τα πανεπιστήμια να ανεβάζουν το επίπεδό τους και το κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από μόνα τους».

«Ένα ξένο πανεπιστήμιο έρχεται και κάνει μια έδρα στην Ελλάδα. Τα κέρδη του θα μείνουν στην Ελλάδα; Δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Όπως αντιλαμβάνεστε σε μια εταιρεία, σε μια επιχείρηση η οποία είναι του εξωτερικού» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Γιατί λοιπόν έπρεπε η Νομική της Πάτρας να μη γίνει και να την κόψει μόλις βγήκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η χώρα άλλους δικηγόρους. Τώρα γιατί αντέχει;

Σας θυμίζω την ελάχιστη βάση εισαγωγής με το δικαιολογητικό, ότι μπαίνουν στα πανεπιστήμια άσχετοι μαθητές, οι οποίοι γράφουν κάτω από 10. Μάλιστα αν το δεχτούμε. Σε αυτά τα πανεπιστήμια πώς θα μπαίνουν; Επειδή έχουν χρήματα;» αναρωτιέται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αν πρέπει να συνεχιστούν οι καταλήψεις απαντά πως «το δικαίωμα των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας να αντιδράσουν σ’ αυτή την αντιμεταρρύθμιση, το στηρίζουμε απολύτως».

ertnews/intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί