• Αρχική
  • Άρθρα
  • Όλα για τη ΝΤΠ! Για τους πολίτες; Από τους υψηλότερους στην ΕΕ οι περιβαλλοντικοί φόροι στην Ελλάδα

Όλα για τη ΝΤΠ! Για τους πολίτες; Από τους υψηλότερους στην ΕΕ οι περιβαλλοντικοί φόροι στην Ελλάδα

Το 2020, οι περιβαλλοντικοί φόροι στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 9,1% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έναντι 5,4% στην ΕΕ.

Από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι περιβαλλοντικοί φόροι στην Ελλάδα, που αφορούν τους φόρους στην ενέργεια, τις μεταφορές και γενικότερα σε πηγές μόλυνσης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το 2020 αντιστοιχούσαν στο 9,1% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έναντι 5,4% στην ΕΕ. Υψηλότερους φόρους είχαν η Σλοβενία (12,3% των συνολικών εσόδων), η Λετονία (10,1%) και η Βουλγαρία (9,9%), ενώ τους χαμηλότερους η Γερμανία (4,1%), η Σλοβακία (4%) και το Λουξεμβούργο (3,5%).

Το σύνολο των εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους στην ΕΕ ανήλθαν σε 299,9 δις. ευρώ το 2020 ή στο 2,2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι πέρυσι, που ήταν το πρώτο έτος της πανδημίας του κορονοϊού, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές μειώσεις των ενεργειακών φόρων σε σύγκριση με το 2019, με τη μείωση να κυμαίνεται από 5% έως 15%.

Πολύ υψηλή η φορολογία των καυσίμων

Το υψηλό ποσοστό των περιβαλλοντικών φόρων στην Ελλάδα αντανακλά προφανώς το γεγονός ότι η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, έχει απορρίψει τις προτάσεις από την αντιπολίτευση και φορείς να προχωρήσει σε μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, προκειμένου να μετριάσει τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει ότι τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης τον Οκτώβριο αυξήθηκαν σχεδόν 2 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Το 2022, τα συνολικά φορολογικά έσοδα προβλέπεται να φθάσουν τα 50,055 δισ. ευρώ, από 46,558 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων 56,9% προέρχεται από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) και το 30,6% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα από διάφορους άλλους φόρους.

imerisia/ photo intime

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.