Οι 5+1 προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτει κάθε εργασιακό περιβάλλον

Τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας και οι εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών, επηρέασαν πολλούς τομείς της ζωής μας και σε ακόμη πιο σημαντικό βαθμό, τον εργασιακό.

Ωστόσο, πέρα από την ευελιξία, που αναδείχθηκε στον «κανόνα» στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα, αυτό που οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιήσαμε, είναι πως υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν οι συνθήκες και φυσικά η άποψη που έχουμε, αναφορικά με το τι είναι και τι πρέπει να καλύπτει ένα εργασιακό περιβάλλον στις μέρες μας.

Πράγματι, πολλά από αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα εν έτει 2022, αποτελούν ακόμη βασικά και ανεκπλήρωτα ζητούμενα πολλών εργαζόμενων στη χώρα μας, ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις, δηλαδή παραδείγματα εταιρειών που κάνουν τη διαφορά, στρώνοντας το έδαφος για μία καλύτερη εργασιακή πραγματικότητα.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να μας κάνουν να ξεχωρίσουμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον; Ποια είναι τα στοιχεία-«κλειδιά» που μπορούν να αναβαθμίσουν τη σύγχρονη εργασιακή καθημερινότητα; Η μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές βίας, η αποδοχή και η ενθάρρυνση της διαφορετικότητας για μία καθημερινότητα χωρίς αποκλεισμούς, η πολιτική ίσων αμοιβών μεταξύ των φύλων, η στήριξη της προσβασιμότητας για κάθε άνθρωπο, η ψυχολογική υποστήριξη των εργαζόμενων και η κατανόηση των αναγκών τους αποτελούν στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που σέβεται το εργατικό του προσωπικό και κάθε ανάγκη ξεχωριστά. Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω, πρέπει κάθε εταιρεία ή επιχείρηση να έχει θέσει πρώτα στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Τα παραδείγματα που κάνουν τη διαφορά στην Ελλάδα σήμερα
Ποια είναι όμως η εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα; Σε τι βαθμό μπορούν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να απολαμβάνουν μία καθημερινότητα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς; Είναι γεγονός πως σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά σε θέματα ισότητας των φύλων, με πολλούς εργαζόμενους μάλιστα να δηλώνουν πως δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις συνθήκες εργασίας τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις και δη εταιρείες που με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, επενδύουν συνεχώς στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των εργαζόμενών τους, με το παράδειγμα του efood να ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν το efood να ξεχωρίζει στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα και να θεωρείται μία από τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τη βράβευσή του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως μία από τις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, που εντάσσονται στη λίστα των Best Workplaces, δηλαδή της λίστας με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα. Την προσήλωση της εταιρείας στη δημιουργία μιας καλύτερης εργασιακής πραγματικότητας, βέβαια, αποδεικνύουν επίσης και οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, όπως η στήριξη του Κέντρου Διοτίμα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Εξάλειψη των διακρίσεων, ενθάρρυνση της διαφορετικότητας και πολιτική ίσων αμοιβών
Ξεκινώντας ως μία πρωτοπόρα ιδέα για την Ελλάδα, το efood εξελίχθηκε σε μία επιτυχημένη εταιρεία και σε ένα hub ξεχωριστών προσωπικοτήτων και ιδεών, που δείχνει πάντα αποδοχή στη διαφορετικότητα και δίνει έμφαση στην ισότητα. Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύει το γεγονός ότι η εταιρεία δηλώνει μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές βίας και έχει αναπτύξει μηχανισμούς, έτσι ώστε να τις εντοπίζει και να τις εξαλείφει, επενδύοντας μάλιστα ακόμη και στην εκπαίδευση των people leaders των εκάστοτε ομάδων.

Δεν μένει όμως μόνο εκεί αφού, μεταξύ άλλων, έχει μία ισχυρή πολιτική ενάντια σε κάθε μορφή διακρίσεων, επενδύοντας σημαντικά στο να ενθαρρύνει και να «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα, με τους υπεύθυνους των ομάδων των εργαζόμενων της εταιρείας να επιμορφώνονται καταλλήλως πάνω σε θέματα diversity και inclusion, δηλαδή διαφορετικότητας και συμπερίληψης, ώστε να μεταφέρουν στη συνέχεια τις γνώσεις τους στους γύρω τους.

Ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, βέβαια, πρέπει να επενδύει και στην πολιτική ίσων αμοιβών των εργαζόμενών του. Και για το efood, την «Νο1» υπηρεσία delivery στην Ελλάδα, δεν υπάρχει θέμα μισθολογικών διακρίσεων. Αξίζει απλώς να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία ακολουθεί μία πολιτική αμοιβών, που εξαλείφει το μισθολογικό χάσμα αντρών και γυναικών, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το ότι σήμερα το 52% του ανθρώπινου δυναμικού του efood είναι γυναίκες, με την αναλογία στα υψηλότερα κλιμάκια της διοίκησης να φτάνει το 46%.

Πάνω από όλα όμως, το efood κάνει τη διαφορά επενδύοντας στις ανάγκες των εργαζόμενών του. Και αυτό αποδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και τις πολιτικές που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο πως μία τόσο μεγάλη εταιρεία έχει αναπτύξει γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στην οποία μπορεί να απευθυνθεί κάθε εργαζόμενος, ότι είναι δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους που κάνουν το βήμα να ζήσουν τη μητρότητα και την πατρότητα, μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια και δώρα, καθώς και ότι διαθέτει και υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση και την καθημερινότητα των εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Από την εξάλειψη των διακρίσεων, μέχρι τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την πολιτική ίσων αμοιβών μεταξύ των φύλων και τη στήριξη των εργαζόμενων και των ξεχωριστών αναγκών τους. Ας ελπίσουμε πως στο άμεσο μέλλον θα ακούσουμε και θα μάθουμε για ακόμη περισσότερες εταιρείες στη χώρα μας, που κάνουν τα απαραίτητα βήματα και τις επενδύσεις εκείνες, που θα τις αναδείξουν σε πραγματικά σύγχρονα και υγιή εργασιακά περιβάλλοντα, σε χώρους εργασίας όπου ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο και ίσως, να τις βοηθήσουν να κερδίσουν και μία θέση στη λίστα με τα Best Workplaces στην Ελλάδα, όπως το efood.

cnn/ photo pexels

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί