Νέο χτύπημα στην κτηνοτροφία – Κοζάνη: Kρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, πραγματοποιήθηκε στη ΖΕΠ Κοζάνης, έπειτα και από την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην περιοχή Σκοπός Καϊμακτσαλάν - Τσεκούρι, του Δήμου Φλώρινας, της Π.Ε. Φλώρινας.

Η σύσκεψη έγινε υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση και του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου με τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, προϊσταμένους και διευθυντές υπηρεσιών και Κυνηγητικών Συλλόγων.

Στη σύσκεψη επικεντρώθηκαν κυρίως στα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού, πιο συγκεκριμένα:

Η μετακίνηση χοίρων (για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση), θα πραγματοποιείτε μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα.
Η διενέργεια τακτικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν.
Η δημιουργία ή λειτουργία (εφόσον υπάρχουν) τάφρων απολύμανσης, με τη χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν οι χοίροι.
Η καταπολέμηση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων, στην εκμετάλλευση.
Η απαγόρευση εισόδου στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.
Ως προς τη συμβολή των κυνηγών στη λήψη μέτρων προφύλαξης διάδοσης της νόσου η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνιστά να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν, μεγάλο αριθμό ασθενών, νεκρών ή τραυματισμένων αγριόχοιρων στο δάσος ή στο οδικό δίκτυο ή αγριόχοιρους με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα).

(με πληροφορίες από iefimerida. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί