• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέες καταγγελίες για σεξουαλική βία στον εισαγγελέα, από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Νέες καταγγελίες για σεξουαλική βία στον εισαγγελέα, από τον Σπύρο Μπιμπίλα

spyros-mpimpilas
Στον εισαγγελέα καταθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας για νέες υποθέσεις σεξουαλικής βίας


Η έρευνα για όλες τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου ουσιαστικά ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, με μία σημαντική κατάθεση στους Εισαγγελείς που ερευνούν τις υποθέσεις -ηθοποιών και μη- για πράξεις εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας πίσω από τις κουίντες. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στα Δικαστήρια της Ευελπίδων για να καταθέσει στον Εισαγγελέα, Κώστα Σπυρόπουλο.

Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας εντός του ΣΕΗ . Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν τον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση -αλλά και το υλικό που κλήθηκε να παραδώσει- στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας, όσον αφορά το αποκαλούμενο #metoo στον θεατρικό χώρο, μετά και την πολύκροτη υπόθεση, του μέχρι πρότινος κραταιού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, που αντιμετωπίζει την κατηγορία για βιασμό κατά συρροή.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας έχει στα χέρια του δεκάδες καταγγελίες και φακέλους. Την ίδια ώρα μια σειρά από προτάσεις για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πέφτουν στο τραπέζι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων έχει ανοίξει η συζήτηση για τις εξής αλλαγές:

  • Η παραγραφή στα πλημμελήματα να «τρέχει» από την συμπλήρωση των 18 ετών
  • Αύξηση των ποινών για την πράξη του βιασμού
  • Αλλαγή στην νομοτεχνική διατύπωση των εγκλημάτων κατά ανηλίκων
  • Επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής από τα 15 στα 20 χρόνια

ethnos/ photo eurokinissi