Ναυπηγική Βιομηχανία! Η Ελληνική κυριαρχία στην Μεσόγειο δεν είναι μακριά – Αυτά πρέπει να γίνουν (vid)

Η πανάρχαια «συνταγή» των Ελλήνων

Η επίσκεψη του αμερικανικού οργανισμού χρηματοδότησης επενδύσεων DFC και οι επαφές που είχαν με στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης, την Δευτέρα, ήταν εποικοδομητικές για την χώρα μας αφού έκλεισε επίσημα η χρηματοδότηση της εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ αλλά και του μελλοντικού επενδυτικού της σχεδίου  που θα αφορά τα επόμενα 15 έτη.

Όλη η προσπάθεια έχει υποστηριχθεί εντόνως από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και την Αμερικανική Πρεσβεία και η Κυβέρνηση ορθά προσπαθεί να επενδύσει στον ναυπηγικό τομέα της Ελλάδας για τον πολύ απλό λόγο ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι κορυφαία δύναμη παγκοσμίως. Επομένως, η αγορά υπάρχει για να υποστηρίξει το εγχείρημα της αύξησης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

ΤΡΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ

Τα ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου είναι τρανό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει ένας σοβαρός επιχειρηματίας, εργαζόμενοι που θέλουν να συνεργαστούν αλλά και να αποδώσουν στην εργασία τους με πολύ επαγγελματισμό, μακριά από συνδικαλιστικές διεργασίες που ενέχουν.. γραφειοκρατικές αντιλήψεις. Για να δουλέψουν τα ναυπηγεία, απαιτείται χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί αλλά και ταχύτητα και ποιότητα εργασίας. Όλα αυτά τα πετυχαίνουν οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων και η εργασία τους είναι αυτή που θα διαφημίσει το ναυπηγείο. Διαφήμιση των ναυπηγείων σημαίνει περισσότερη δουλειά, επιπλέον επένδυση στις εγκαταστάσεις και το ανθρώπινο δυναμικό, αυξάνει τις δυνατότητες. Αυτή είναι η απλή λογική που διέπει τις επιχειρήσεις. Σωστή επαγγελματική δουλειά, αύξηση των δυνατοτήτων της επιχείρησης, περισσότεροι πελάτες, περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερα κέρδη.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Το ίδιο επιχειρείται και στην Ελευσίνα, με την ΟΝΕΧ να τρέχει την διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων η οποία θα έχει φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα σε ένα πολύ καλό επίπεδο, εκτός απροόπτου βέβαια. Τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας χρειάζονται ιδιωτική πρωτοβουλία και ποιοτικούς εργαζόμενους για να είναι ανταγωνιστικά και να μην παραδίδουν μία πυραυλάκατο μετά από… 5 χρόνια.

Το εγχείρημα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα καθώς υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά ναυπηγεία στην Τουρκία, την Ρουμανία και γενικά στην Μεσόγειο. Εντούτοις, υπάρχει η βάση για να στηθεί μία ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην χώρα. Δεν αρκεί μόνο η βιομηχανία, δηλαδή τα ναυπηγεία, για να αυξηθεί ο κλάδος, αλλά ρόλο παίζουν και τα ανάλογα οικονομικά κίνητρα. Οι τιμές δεν θα μείνουν ανταγωνιστικές, όσο υπάρχει κόστος λόγω φορολογίας.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Μείωση της βασικής φορολογίας για τα ναυπηγεία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, διαφημιστική καμπάνια και υποβοήθηση της αλυσίδας εφοδιασμού των ναυπηγείων με ανάλογα οικονομικά μέτρα. Αυτά τα βασικά πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση για να πετύχει την πολυπόθητη εκτόξευση του κλάδου, ο οποίος θα αποφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παρατηρούμε άλλωστε την θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία της Ερμούπολης του ναυπηγείου Νεωρίου. Αντίστοιχα, και τα ναυπηγεία σε Ελευσίνα, Πέραμα και Χαλκίδα μπορούν να εξελιχθούν αναλόγως.

Η χώρα μας έχει μηχανικούς ικανούς, αρκετά νέα παιδιά με όρεξη να εργαστούν στον τομέα και φυσικά οι χρηματικές απολαβές θα είναι αρκετά καλές με τη συνολική αύξηση του κλάδου. Το επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια σχεδίασης και κατασκευής νέων πλοίων, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα δίνουν μήνυμα ποιότητας και ανταγωνιστικότητας από την πλευρά της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Αν ο τομέας φτάσει σε αυτό το σημείο μαζί με ένα ευέλικτο οικονομικό πλαίσιο από την πλευρά του κράτους, τότε η κορυφή στον τομέα στην Μεσόγειο δεν είναι μακριά.

Ως προς τη σχεδίαση και κατασκευή πολεμικών σκαφών, αυτό,είναι ένα πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα λόγω εγγενών αδυναμιών που έχουν να κάνουν με την τεχνογνωσία, που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σε μεγάλο βαθμό. Το πρόγραμμα για τις 4 φρεγάτες του Ναυτικού μαζί με το πρόγραμμα των κορβετών που φημολογείται ότι θα τρέξει, είναι άκρως σημαντικό για να μπορέσει η χώρα μας να χτίσει σε προσωπικό και υποδομές με στόχο την ανάπτυξη δικών της πλοίων στο μέλλον, για τα οποία η εσωτερική βιομηχανία θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής.

Η Ελλάδα, άλλωστε, από τα αρχαία χρόνια κατάφερε να αναπτυχθεί επειδή παρήγαγε ποιοτικότατο κρασί και λάδι, τα οποία μετέφερε σε όλη την Μεσόγειο χάρη στα πλοία που κατασκεύαζαν οι έμποροι για λογαριασμό της και αυτό συνέβαινε στις ακτές της. Οι καλές πρακτικές δεν αλλάζουν όσες χιλιετίες και αν περάσουν.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί