Μητσοτάκης: «Η Ρωσία ΕΚΒΙΑΖΕΙ με το αέριο, ΑΛΛΑ θα εξαασφαλίσουμε τις προμήθειες δίχως να παραβιάσουμε τις κυρώσεις»

«Ναι μεν, αλλά» από το Μαξίμου! Τι ετοιμάζουν;

Τα χρονικά περιθώρια που έχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου στενεύουν.

Στο τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες πληρωμές, με την ελληνική κυβέρνηση να προχωρά σε αινιγματικές δηλώσεις, που φαινομικά δεν βγάζουν κανένα νόημα.

Για παράδειγμα, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για εκβιασμούς της Ρωσίας, εντούτοις και σήμερα αλλά και τις προηγούμενες ημέρες μίλησε για πληρωμές της Gazprom και προμήθειες αερίου που ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΟΥΝ εν μόψει μάλιστα και της τουριστικής σεζόν.

Πώς λοιπόν θα το καταφέρει αυτή η Ελλάδα; Μήπως χρησιμοποιώντας την λύση του διπλού λογαριασμού μέσω δηλαδή καταβολών στην ρωσική τράπεζα Gazprombank, σενάριο για το οποίο σας γράψαμε ήδη στο EL.GR;

Ιδού οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Στην τελευταία μας ψηφιακή συνεδρίαση, γιατί καθώς αίρονται σταδιακά και οι τελευταίοι περιορισμοί της πανδημίας, το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο -μετά από παραπάνω από δύο χρόνια- θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μελών του.

Το σημερινό, πάντως, γίνεται στη σκιά των νέων ρωσικών εκβιασμών με αιχμή τη διακίνηση του φυσικού αερίου. Δεν έχω να πω πολλά. Σε ό,τι μας αφορά, δύο μόνο σχόλια: πρώτον, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και δεύτερον, οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Αν χρειαστεί, στη συνέχεια, θα κάνουμε και μια πιο αναλυτική συζήτηση με παρέμβαση του Υπουργού Ενέργειας.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήδη συνδράμουμε τη φίλη, γείτονα Βουλγαρία, ενώ την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου».

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί