«Στο ζήτημα που τέθηκε από διαφορετικά κόμματα και αφορά την έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: ποια είναι η ευρωπαϊκή υποχρέωση σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση.
Στο ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5, είναι ξεκάθαρο και λέει ότι η επίθεση σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλο το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται αν η επίθεση γίνει από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτό η έννοια της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αυτονομίας, η ένταση δηλαδή με την οποία η Ευρώπη θα μπορέσει να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους αποκτά ξεχωριστή σημασία» είπε ο πρωθυπουργός.
Στις ευρωπαϊκές συνθήκες υπάρχει το άρθρο 42 παράγραφος 7 το οποίο λέει ότι σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί επίθεση στο έδαφός του τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε κάθε λόγο το άρθρο 42 παράγραφος 7 να το αναδεικνύουμε ως την κορωνίδα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας, διότι αφορά πρωτίστως εμάς.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα – Τι δείχνε νέα έρευνα
- ΥΠΟΙΚ: Για ποιούς καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση από 2/2/2026
- Οι Σέρβοι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες των Ρώσων για νέα «Μαϊντάν»
- Ρούμπιο: Η Χαμάς έχει ένα «πολύ μικρό παράθυρο ευκαιρίας» για να δεχθεί μια συμφωνία
- Τι το’θελε: Ο Mr Beast ζήτησε από τον Μάικ Τάισον να του ρίξει γροθιά! vid
- H viral δήλωση Νετανιάχου: «Θα γίνουμε Αθήνα και σούπερ Σπάρτη μαζί»
- Terminator 7: Ο λόγος που ο Τζέιμς Κάμερον δυσκολεύεται να γράψει το σενάριο
- Ενοίκια και στέγαση: Παρατηρείται πλέον μια νέα πραγματικότητα!
- Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία σήμερα, επιμένουν οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο
- Σκέρτσος: Αν οι πολίτες δεν θέλουν μια μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα ακούσουμε την κρίση τους
Κύρια Θέματα

















