Μητσοτάκης από Davos: “Δεν θα πάμε σε πόλεμο με Τουρκία – Απομονωμένη η Ρωσία”

Μισάωρη συνέντευξη εφ'όλης της ύλης παραχώρησε πριν από λίγο στο Davos της Ελβετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός βρίσκεται εδώ και ώρες στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos, έχοντας την ευκαιρία να μιλήσει με…σημαίνοντα πρόσωπα.

Λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον γνωστό δημοσιογράφο, Fareed Zakaria.

Εκεί μίλησε για το ενεργειακό, τις εκλογές, την Ουκρανία αλλά και για τα εθνικά ζητήματα.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρικά, εκτιμώντας με αρκετή σιγουριά “δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελλόριζο.

Πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική επικράτεια ή η τουρκική επικράτεια αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ειδικά μάλιστα με βάση της εμπειρία της Κύπρου. Δεν βοηθά το ΝΑΤΟ η στάση της Τουρκίας ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Μετά τις εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα, υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις”.

Τετραετία και εκλογές

Ήρθαμε στην εξουσία με μια ξεκάθαρη εντολή, να μετασχηματίσουμε την οικονομία, να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση κατά της γραφειοκρατίας, και να προχωρήσουμε στον πρασινό μετασχηματισμό. Πριν από τρία χρόνια όταν ήμουν πάλι στο Νταβός αντιμετωπίστηκα με σκεπτικισμό. Ελπίζουμε όμως τώρα ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία, με δεδομένο ότι εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Κανένας δεν συζητά πια για το ελληνικό χρέος. Πολλά σύννεφα εξαφανίστηκαν”.

Πολλές από τις πολιτικές που ακολουθήσαμε ήταν προοδευτικές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και ταυτόχρονα να στηρίζουμε τους αδύναμους. Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία της προηγούμενης κυβέρνησης και την τετραετία της δικής μας κυβέρνησης.

Σχετικά με το ενεργειακό δήλωσε τα εξής:

Ήμουν ο πρώτος που ζήτησε πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου. Εάν είχαμε κινηθεί νωρίτερα θα είχαμε γλιτώσει χρήματα. Εάν υπάρχει κάτι θετικό από αυτό τον φρικτό πόλεμο είναι ότι προωθείται ο πράσινος μετασχηματισμός.

Νομίζω ότι είδαμε ήδη τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές τώρα είναι καλύτερες. Επίσης βλέπουμε ότι η στήριξη μας έχει αποτέλεσμα. Έχουμε γεωπολιτική υποχρέωση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία.

Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχιστεί”.

(scr)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί