Με την παράταση αυτή, αναμένεται να πάρουν ανάσα χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι κινδυνεύουν να μην προλάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου με τις σημερινές τιμές θα δίνεται υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ για γονικές παροχές και δωρεές η ΑΑΔΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών. Η παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου για την υπογραφή των συμβολαίων αφορά και τις δωρεές που έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.
Γιατί δίνεται παράταση
Αρμόδια στελέχη αναγνωρίζουν το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στη συγκέντρωση των παραστατικών και δικαιολογητικών που απαιτούνται για μια μεταβίβαση ακινήτων θεωρούν δίκαιη και επιβεβλημένη μια ολιγοήμερη παράταση για την υπογραφή των συμβολαίων προκειμένου να μην επωμιστούν επιπλέον βάρη χιλιάδες φορολογούμενοι που βρίσκονται στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ενεργοποίηση των αυξημένων έως και 250% αντικειμενικών τιμών σε πάνω από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώριστο καθώς οι φορολογούμενοι τρέχουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά (Πιστοποιητικό Τέλους Ακίνητης Περιουσίας – ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού κ.λπ.) για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων για να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Ακόμη και στις περιπτώσεις των γονικών παροχών που είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «φουσκώνει» τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.
(Newsbeast – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στη φυλακή o ιερέας YouTuber και άλλα τρία μέλη του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και μεταναστών
- Το «σκοτεινό» σχέδιο εναντίον της Ρωσίας απέτυχε
- Συνελήφθη 19χρονος για revenge porn σε βάρος ανήλικης – Την απειλούσε ότι θα δημοσίευε προσωπικά της βίντεο
- Αλευροσκώληκες, έντομα, γρύλοι: Προωθούν τα έντομα για τροφή των αστροναυτών και στο διάστημα
- Πάνω από 100.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
- Ο Αμπάς υπόσχεται “μεταρρυθμίσεις” στην Παλαιστινιακή Αρχή και ταχεία διεξαγωγή εκλογών
- Ελβετία: Πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια για ένα μπλε διαμάντι σε δημοπρασία του Christie’s
- Δύσκολα τα πράγματα για τον Ζελένσκι! Θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την κρίση;
- Μικελάντζελο Πιστολέτο: Ο 92χρονος καλλιτέχνης παρουσίασε έργο του στη σκιά των Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας, vid
- Τα νεότερα για το τουρκικό C-130 που συνετρίβη – Πώς το έμαθε ο Ερντογάν









