• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεταναστευτικό: Eντολή για «σφράγισμα» του Έβρου – Στις Καστανιές μετέβη εκτάκτως ο Χρυσοχοΐδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεταναστευτικό: Eντολή για «σφράγισμα» του Έβρου – Στις Καστανιές μετέβη εκτάκτως ο Χρυσοχοΐδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενισχύονται περαιτέρω τα μέτρα στα σύνορα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο όσο και στα ελληνικά νησιά πλησίον της Τουρκίας.

Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό πως μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο, και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στις Καστανιές του Έβρου.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και μερικές ώρες μεγάλος όγκος «μεταναστών» έχει προσεγγίσει το τελωνείο στις Καστανιές με σκοπό να περάσει στην Ελλάδα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις του στρατού απωθούν αυτήν την ώρα τους αλλοδαπούς οι αριθμοί των οποίων ολοένα και αυξάνονται.

Παράλληλα , σύμφωνα με το τοπικό evrosnews, ήδη ανακλήθηκαν οι άδειες και κόπηκαν τα ρεπό των αστυνομικών στην περιοχή του Έβρου, λόγω της κατάστασης αυξημένης επιφυλακής που υπάρχει εξαιτίας των συγκεκριμένων εξελίξεων.

Όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο, τόσο οι Συνοριοφύλακες που έχουν ως κύρια αποστολή την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού όσο και οι υπόλοιποι συνάδερφοι τους, ενημερώθηκαν ότι κόβονται τα προγραμματισμένα τους ρεπό και ανακαλούνται οι άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις Καστανιές κατέφτασαν πριν από λίγο και δυνάμεις ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) καθώς και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε σήμερα από τις Καστανιές Έβρου, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , ο οποίος μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε:

«Επισκεπτόμαστε σήμερα τον Βόρειο Έβρο και όχι μόνο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον κ. Φλώρο, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που με τη δράση τους, τη δουλειά τους, καθημερινά καθιστούν τα σύνορά μας ασφαλή.

Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους».

Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση και στα νησιά

Για αυτόν τον λόγο στη Μυτιλήνη μετέβησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης συμμετέχει σε σύσκεψη στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για το θέμα του προσφυγικού και την οργάνωση της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Ας σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενισχύονται από σήμερα με προσωπικό.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος θα μεταβεί σε Χίο και Σάμο με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης.

Ήδη οι πρώτες βάρκες έφτασαν στις ανατολικές ακτές της Λέσβου:

Η πάγια κυβερνητική εντολή αυτή την ώρα είναι να μπαίνουν στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι νόμιμοι.

Οι υπόλοιποι αλλοδαποί, ανεξαρτήτως εθνικότητας ,φύλου και ηλικίας, εφόσον κρίνονται ως «παράνομοι» ΔΕΝ θα μπαίνουν σε ελληνικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, πέρα από το κλείσιμο ουσιαστικά των συνόρων στους παράνομους μετανάστες, αντιδρά με μέτρα όπως είναι η μεταφορά μονάδων στρατού στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Εκατοντάδες άνδρες του Στρατού Ξηράς έχουν λάβει φύλλο πορείας προκειμένου να μεταβούν εκτάκτως στον Έβρο και να ενισχύσουν τις ήδη αυξημένες δυνάμεις επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων.

(φωτο: video screenshot)