Μετακινήσεις εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλη περιφέρεια – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό,

την ώρα που ήδη κάποιες δραστηριότητες έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους, όπως το λιανεμπόριο από τις 05/04.

Η εικόνα που παρουσιάζει το εθνικό σύστημα υγείας με την τεράστια πίεση που δέχεται και ο μεγάλος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, εισαγωγών αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών, δεν έχουν επιτρέψει ακόμα την άρση της σχετικής απαγόρευσης.

Τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί της Επιτροπής θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για να γίνει πράξη ή όχι, η επιθυμία των πολιτών, να μετακινηθούν εκτός νομού και να μεταβούν στα χωριά τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα για λόγους σωματικής άσκησης.

Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα μετάβασης σε άλλον δήμο και τις καθημερινές, μόνο αν ο σκοπός της μετακίνησης είναι τα ψώνια σε κατάστημα του λιανεμπορίου.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπονται οι μετακινήσεις

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, εφόσον βέβαια γίνεται η επίδειξη των σχετικών εγγράφων.

Μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται λοιπόν, μόνο στις εξής συγκεκριμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
  • Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
  • Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

(sputniknews – φωτο: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί