Μείωση στις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων έως και 43% – Ποια λαχανικά είναι πλέον φθηνότερα

Πτώση παρουσίασαν οι τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων μέχρι και 43% τον Ιούλιο μετά το ράλι ανόδου που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους

Πτώση παρουσίασαν οι τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων μέχρι και 43% τον Ιούλιο μετά το ράλι ανόδου που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Σε πτώση βρίσκονται οι τιμές χονδρικής στα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Πρόκειται για προϊόντα πρώτης κατανάλωσης στο τραπέζι τόσο των νοικοκυριών, όσο και των εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα, όπως είναι τα μαρούλια, οι ντομάτες, τα λεμόνια κλπ. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή στα μαρούλια έχει υποχωρήσει έως και 43%, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία φέτος τον Αύγουστο πωλούνται στη χονδρική από 0,35 έως 0,40 ευρώ το κιλό, όταν τον Αύγουστο του 2021 πωλούνταν 0,70 ευρώ. Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζουν και οι λόλες – κόκκινες και πράσινες, που πωλούνται σήμερα από 0,40 ως 0,45 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι τέτοια εποχή είχαν από 0,70 ως 0,75 ευρώ το κιλό. Μείωση δηλαδή έως 40%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτές τις τιμές προμηθεύονται τα βασικά αγροτικά προϊόντα όχι μόνα τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά αυτή την περίοδο τα νησιά και οι τουριστικοί προορισμοί. Σε πτώση βρίσκεται και η τιμή της ντομάτας που στη χονδρική πωλείται πλέον από 0,70 έως 1,10 ευρώ, όταν πέρυσι τον Αύγουστο πωλούνταν 1,30 ευρώ το κιλό. Στα λεμόνια η πτώση στην τιμή της χονδρικής είναι στο -31%, καθώς αυτές τις μέρες μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από 0,95 – 1,10 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι τα αγόραζε από 1,50 έως 1,60 ευρώ το κιλό.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων:

Πτώση στις τιμές των τροφίμων
Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε τον Ιούλιο μετά το ρεκόρ του Μαρτίου. Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που καταγράφει τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός «καλαθιού» βασικών τροφίμων, έφθασε κατά μέσο όρο τις 140,9 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι ενός αναθεωρημένου δείκτη 154,3 μονάδων τον Ιούνιο. Ο δείκτης για τον Ιούλιο εξακολουθεί να είναι 13,1% υψηλότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς.

«Η μείωση στις τιμές των τροφίμων από πολύ υψηλά επίπεδα είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο πολλές αβεβαιότητες παραμένουν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάσιμο Τορέρο. Μια ζοφερή παγκόσμια οικονομική προοπτική, η νομισματική αστάθεια και οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων -που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών στο μέλλον- ασκούν σοβαρές πιέσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε.

Οι δείκτες τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών σημείωσαν πτώση σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, με την τιμή του σιταριού να πέφτει κατά 14,5%, εν μέρει λόγω μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ο δείκτης τιμών του καλαμποκιού μειώθηκε κατά 10,7% τον Ιούλιο, επίσης εν μέρει λόγω της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και της αυξημένης εποχικής διαθεσιμότητας σημαντικών παραγωγών όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, ανέφερε ο FAO.

reader/ pexels

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί