Μείωση κατά 7% του ΦΠΑ στα καύσιμα κίνησης στα νησιά εξετάζει η κυβέρνηση

Είναι η μόνη νέα κρατική παρέμβαση που μπορεί να γίνει στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης

Τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα κίνησης σε νησιά εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να μετριάσει τις επιπτώσεις στο κόστος μετακίνησης τουριστών και κατοίκων των περιοχών.

Είναι η μόνη νέα κρατική παρέμβαση που μπορεί να γίνει στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, έπειτα από εκείνη της εφαρμογής της νομοθετικής διάταξης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, με την οποία μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων στα επίπεδα εκείνα που ίσχυαν την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 17% σε νησιά της χώρας. Σήμερα ο μειωμένος συντελεστής ισχύει σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Πηγές των Νέων θέλουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να έχουν κάνει σχετικές εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης στα βενζινάδικα νησιών, με δεδομένο το ασταμάτητο ράλι των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Χθες βρισκόταν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Πηγές θέλουν επίσης και το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας καυσίμων να έχει προχωρήσει στην παροχή εκπτώσεων προς τους πρατηριούχους νησιών με ακραίες τιμές βενζίνης ώστε να μη μετακυλίονται οι αυξήσεις.

Κατά τ’ άλλα, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει την επέκταση της επιδότησης των 30 έως 50 ευρώ (fuel pass) και τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ άλλες πληροφορίες δεν αποκλείουν να υπάρξουν και στοχευμένα μέτρα υπό τη μορφή έκτακτου βοηθήματος στους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες αλλά και της συνέχισης της επιδότησης στο ντίζελ.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το μείγμα των παρεμβάσεων θα «κλειδώσουν» το επόμενο διάστημα, πιθανότητα και μετά την κορύφωση της τουριστικής σεζόν πριν από το φθινόπωρο και αφού προηγηθεί αποτίμηση των δημοσιονομικών περιθωρίων και των αντοχών της οικονομίας. Καταλυτικό ρόλο στην εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου θα παίξουν τα έσοδα από τον τουρισμό και λεπτομέρειες των πανευρωπαϊκών αποφάσεων για τη ρήτρα διαφυγής.

newsbomb/ photo pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί