Μεγάλες οι αντιδράσεις από το αίτημα των ξενοδόχων στην Ελλάδα για αναστολή μισθώσεων τύπου Airbnb

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στην οποία υπάρχει αίτημα για αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται: * Προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας. * Περιορισμός των βραχυχρόνιων […]

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στην οποία υπάρχει αίτημα για αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται:

* Προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας.

* Περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Τουρισμού καταλύματα. Τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τμ με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού που κάνει λόγο για «παράλογη και αήθη ολομέτωπη επίθεση προς το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων»

Απάντηση στην πρόταση της Π.Ο.Ξ. & Ξ.Ε.Ε.για προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Προς μεγάλη μας έκπληξη, ενημερωθήκαμε ότι ένα εκ των αναλυτικών μέτρων στήριξης που πρότεινε στην Κυβέρνηση η Π.Ο.Ξ. από κοινού με το Ξ.Ε.Ε. είναι και η «προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους κυρίως δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, η ανωτέρω πρόταση συνιστά μία παράλογη και αήθη ολομέτωπη επίθεση προς το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, ανθεί και στη χώρα μας, συμβάλλοντας, κι αυτό με τη σειρά του, στην εθνική οικονομία.

Δεδομένων τούτων, λοιπόν, οι δικές μας σκέψεις και αντιπροτάσεις, ιδωμένες υπό το πρίσμα του κεφαλαιώδους αγαθού της Δημόσιας Υγείας και με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον, έχουν ως εξής: 25.4.2020 Κορωνοϊός: Η Airbnb στοιχηματίζει πως ο κόσμος θα αρχίσει ξανά τα ταξίδια και πως έρχεται μια μεγάλη αλλαγή

1. Η αναστολή του καθεστώτος των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται, αναπόδραστα, το συνωστισμό των πολιτών στις ξενοδοχειακές μονάδες και την, κατ’ επέκταση, επικίνδυνη εκτίναξη της διασποράς του ιού. Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως εναργές ότι η πρότασή τους ΟΥΔΟΛΩΣ εναρμονίζεται με την απαίτηση περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας, παρεκκλίνοντας, προφανώς, από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια του Δημοσίου Συμφέροντος και του Κράτους Δικαίου. Άλλωστε, η εξακολούθηση λειτουργίας των διαμερισμάτων τύπου Airbnb θα συμβάλλει στην αποφυγή επίφοβων συνωστισμών, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση του ποσοστού μετάδοσης.

2. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χ.Θεοχάρη, ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν αποτελεί κίνδυνο για τη διασπορά του ιού αποτελεί απόδειξη ότι τα καταλύματα μας είναι ασφαλή καθώς αποτελούν αυτόνομες μονάδες, χωρίς κοινόχρηστους χώρους και δίνονται στους επισκέπτες προς αποκλειστική χρήση για εκείνους. Πλέον υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να εξασφαλίζει ο κάθε διαχειριστής να παρέχει ένα καθαρό και ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

3. Τέλος, καθ’ όλο το διάστημα των κρίσιμων ημερών, προσφέραμε, με αυταπάρνηση και αμέριστη κατανόηση, τις υπηρεσίες μας προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολόκληρης της χώρας, παρέχοντας τους δωρεάν διαμονή, προκειμένου, λόγω της έκθεσής τους, να αποστασιοποιηθούν από τις οικίες τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τούτη, δε, η δράση μας συνεχίζεται έως και σήμερα.

Σε τούτες τις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας εποχές, μόνη λύση είναι η σύζευξη δυνάμεων με σκοπό το κοινό καλό, ήτοι την προστασία του πολύτιμου αγαθού της Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας. Τούτος, όμως, ο θεμελιώδης σκοπός δυσχερώς υλοποιείται όταν στα πλαίσια ενός κοινού εθνικού αγώνα εμφανίζονται πρακτικές ανήθικου, κακόβουλου και ζημιογόνου ανταγωνισμού.

lifo.gr/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί