Μέχρι το 2028 (από το 2025)και βλέπουμε η εγχώρια παραγωγή λιγνίτη λόγω ενεργειακής κρίσης

Τα πράγµατα αναµένεται να εξελιχθούν καλύτερα το νέο έτος, καθώς αναµένεται η εµπορική λειτουργία της νέας λιγνιτικής µονάδας «Πτολεµαΐδα V», που θα προσθέσει στο λιγνιτικό δυναµικό της ∆ΕΗ ισχύ 660 MW.

Η δοκιµαστική λειτουργία της µονάδας, που ξεκίνησε στις αρχές ∆εκεµβρίου, ύστερα από µια εβδοµαδιαία διακοπή λόγω εορτών αναµένεται να επανεκκινήσει τις αµέσως επόµενες ηµέρες και να ολοκληρωθεί ώστε να παραδοθεί στη ∆ΕΗ για εµπορική λειτουργία τέλη Ιανουαρίου µε αρχές Φεβρουαρίου.

Τα εγκαίνια της µονάδας, που σχεδιάστηκε από το 2007 και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2015, θα πραγµατοποιήσει, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας και την παράταση της λειτουργίας της µέχρι το 2028, από το 2025 που προέβλεπε το πρόγραµµα απολιγνιτοποίησης της ∆ΕΗ.

Απαραίτητη κρίνει τη λειτουργία της µέχρι το 2028 µε λιγνίτη και από το 2031 µε φυσικό αέριο και ο Α∆ΜΗΕ, στη µελέτη επάρκειας του συστήµατος 2025-2035. Η βιωσιµότητα της νέας µονάδας «Πτολεµαΐδα V» αµφισβητήθηκε έντονα στην προ κρίσης περίοδο και η ∆ΕΗ είχε σχεδιάσει τη λειτουργία της από το 2025 µε φυσικό αέριο. Ηρθε όµως η ενεργειακή κρίση που ανέτρεψε τα θεµελιώδη σε σχέση µε τα κόστη φυσικού αερίου και λιγνίτη .

Η λειτουργία της, στον βαθµό που δεν αντιµετωπίσει προβλήµατα προµήθειας καυσίµου που θα επηρεάσουν την αποδοτικότητά της, αναµένεται να ενισχύσει σηµαντικά το ηλεκτρικό σύστηµα της χώρας τα αµέσως επόµενα χρόνια.

(Από newsbomb – φωτο:eurokinissi)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί