«Μαύρη» εποχή: Ξεκινούν από σήμερα τα μέτρα κοινωνικού διαχωρισμού των πολιτών!

Τι θα ισχύσει...

Την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες επιβολής του εμβολίου, ξεκινά σήμερα η εφαρμογή προνομίων εμβολιασμένων εις βάρος των ανεμβολίαστων, διαχωρίζοντας τους πολίτες με «συνταγή» Απαρτχάιντ. Παράλληλα, για τους ανεμβολίαστους θα ισχύει υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ για δραστηριότητες, όπως οι μετακινήσεις προς τα νησιά και η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης.

Μάλιστα, από τις 15 Ιουλίου η εστίαση θα χωριστεί σε μεικτούς χώρους και σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Από σήμερα λοιπόν οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ στις εξής περιπτώσεις:

Κατά τη μετακίνηση με πλοία

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

α) Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό covid-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό covid-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, ή

γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Επίσης για τη μετακίνηση από νησί σε νησί, χρειάζεται self test και όχι rapid ή PCR.

Ανάλογα είναι τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδο σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες (δωδεκάμηνης λειτουργίας) με την απαιτούμενη χρονική απόσταση να προσδιορίζεται με βάση την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Για την παρουσία θεατών στους αγώνες

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές:

α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή β) έχουν αρνητικό self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα, ή γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Νέο πλαίσιο λειτουργίας της ψυχαγωγίας

Από την Παρασκευή 2 Ιουλίου λειτουργούν μόνο ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις εξής προϋποθέσεις: 25% πληρότητα και υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή (β) βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού covid-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν

Στις 15 του μήνα ο «μέσος δρόμος»

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή στις 15 του μήνα για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, περιλαμβάνει το ίδιο σύστημα εισόδου στο σινεμά, αφού κατά την είσοδο θα απαιτείται:

•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

•πιστοποιητικό νόσησης,

•αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

•αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες πριν την προβολή,

αλλά και με self test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Κέντρα Διασκέδασης

Σε λειτουργία παραμένουν μόνο τα ανοιχτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, τα οποία επανεκκίνησαν στις 2 Ιουλίου, εφόσον περιορίσουν την πληρότητά τους στο 25%, με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο:

•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

•πιστοποιητικό νόσησης ή

•βεβαίωση αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.

Στο νέο πλαίσιο, παραμένουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους θαμώνες, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Σε περίπτωση καταστρατήγησης των μέτρων, δεν αποκλείεται η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας, περιορίζοντας τη χωρητικότητα και τον αριθμό των θαμώνων ανά τραπέζι.

Αθλητισμός

Με πληρότητα 50% θα λειτουργούν και οι αθλητικοί χώροι, στους οποίους η είσοδος θα επιτρέπεται με:

· πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· πιστοποιητικό νόσησης

· αρνητικό αποτέλεσμα self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.

Πανηγύρια

Πράσινο φως για τη διεξαγωγή τους, ωστόσο, θα λαμβάνουν τα πανηγύρια μόνο σε εκείνες τις γεωγραφικές περιοχές που το ποσοστό του εμβολιασμού του πληθυσμού 14 ημέρες μετά από την πρώτη δόση θα υπερβαίνει το 50%.

Δωμάτια απόδρασης (escape rooms)

Στο εξής η συγκεκριμένη μορφή ψυχαγωγίας θα είναι προσβάσιμη εφόσον στην είσοδο επιδεικνύεται:

· πιστοποιητικό νόσησης ή

· οι χρήστες έχουν αρνητικό rapid test τις τελευταίες 24 ώρες ή

· έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί