• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μας προετοιμάζουν; Lockdown για 2 μήνες εάν υπάρξει εκτίναξη! (Vid)

Μας προετοιμάζουν; Lockdown για 2 μήνες εάν υπάρξει εκτίναξη! (Vid)

TZANAKIS
Έως 60.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Για κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, εάν υπάρξει «εκτίναξη στο ελατήριο» του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον».

Μιλώντας στο Open, ο κ. Τζανάκης ανέφερε, πως αυτή τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.000.

Σχετικά είπε: «Ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό». Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως είναι «ευχής έργον που το μεταλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο, είναι στην Κρήτη που διαθέτει χαμηλό ιικό φορτίο» και δήλωσε ότι «οι μεταλλάξεις δημιουργούν μικρότερη τοξικότητα στον ιό για να μπορέσει να επιβιώσει και να μεταδοθεί ευκολότερα».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, διευκρίνισε πως τα εμβόλια καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, αλλά τόνισε πως «κάθε μέρα θα πρέπει να γίνονται 50 έως 60.000 εμβολιασμοί για να αποκοπεί η μεταδοτικότητα» κι αυτό γιατί «το μεταλλαγμένο στέλεχος απειλεί με υπερμετάδοση».

Τα «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης ανησυχούν τους ειδικούς

Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός «ορφανών» κρουσμάτων μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τέτοια εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αττική και στην Κρήτη. Πρόκειται για κρούσματα που εντοπίστηκαν «εντός της κοινότητας» και όχι μέσω των πυλών εισόδου της χώρας και αυτό το στοιχείο είναι ακριβώς που προκαλεί ανησυχία στον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες αρχές. Αν οι φόβοι επιβεβαιωθούν, τότε αυτό σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός υπάρχει και πολλαπλασιάζεται μέσω διασποράς στη χώρα μας, όσο κι αν τα κρούσματα είναι λίγα.

Πρόκειται για 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταλλαγμένου κορωνοϊού, ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη από τα συνολικά 26 που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Τα κρούσματα βεβαίως έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα για τα μεταλλαγμένα κρούσματα.

photo video screenshot