Μας πήραν χαμπάρι και στο εξωτερικό: Βενζίνη και σουβλάκι «καίνε» τους Έλληνες αυτό το καλοκαίρι

Μετακινήσεις και σουβλάκια «καίνε» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προμηνύουν ένα καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Και αν η εκτόξευση της τιμής της βενζίνης είναι ένα διεθνές πρόβλημα και κάθε χώρα ασχολείται με τα του οίκου της, οι αυξήσεις «φωτιά» στο πατροπαράδοτο σουβλάκι έγιναν θέμα στο Reuters το οποίο ανέφερε πως η τιμή του διασημότερου ελληνικού street food, εφέτος θα είναι κατά 30% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι!

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το διεθνές πρακτορείου ειδήσεων, πλέον, με την αύξηση των τιμών, το σουβλάκι που μέχρι πρότινος ήταν ένα από τα πιο προσιτά – σε οικονομικό επίπεδο – γεύματα, γίνεται κάτι σαν «απαγορευμένος καρπός»!

Το Reuters αναφέρει πως η τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι, με τζατζίκι και σαλάτα, έχει φτάσει στα 3,30 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.

Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται άνοδος στις τιμές οφείλεται τόσο στην υγειονομική κρίση όσο και στον πόλεμο που έχουν διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ» δήλωσε στο Reuters ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ένας από τους μακροβιότερους ιδιοκτήτες εστιατορίων κεμπάπ στο Μοναστηράκι, ο οποίος προσθέτει ότι οι πελάτες έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά.

«Στο παρελθόν, θα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα ένα επειδή είναι πολύ ακριβά και οι μισθοί χαμηλοί» είπε ο Μορίνα Ντότσι, 58χρονη καθαρίστρια που λαμβάνει μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 720 ευρώ. Η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, του ηλιελαίου που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος πάνω από 100%.

Φόβοι πως σύντομα η βενζίνη θα «σπάσει» το φράγμα των 3 ευρώ
Και αν υποθέσει κάποιος πως μπορεί να γίνει μια σχετική οικονομία στο σουβλάκι (αν και κάτι τέτοιο είναι, μάλλον, δύσκολο για τον Έλληνα), δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τις μετακινήσεις και άρα με τα λεφτά που δαπανά για τις βενζίνες του!

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων είναι τεράστια. Πλέον στην Αθήνα δεν υπάρχει πρατήριο βενζίνης με κάτω από τα 2,30 ευρώ και στη νησιωτική Ελλάδα φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις «αγγίζει» και τα 2,70 ευρώ. Σήμερα στο Χαϊδάρι η τιμή έφτασε στο 2,399 στη Μήλο 2,66 και στην Αμοργό 2,60.

Ο μεγάλος φόβος είναι πως το ράλι ανόδου στην τιμή της βενζίνης, δεν θα σταματήσει εδώ και σύντομα θα αγγίξει ακόμα και τα 3 ευρώ! Κάτι τέτοιο προφανώς και θα είναι καταστροφικό για τους οικονομικούς προϋπολογισμούς καθώς, σύμφωνα με το MEGA, η αύξηση στην τσέπη ανάλογα με το πότε και πόσο θα φτάσει η βενζίνη είναι από 1.095 ως 1.620 ευρώ (το δεύτερο ποσό σε περίπτωση που φτάσει τα 3 ευρώ το λίτρο) για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και από 1.020 ως 1.507 ευρώ στην Κρήτη, δηλαδή 2,5 κατώτατοι μισθοί τον χρόνο!

reader/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί