Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για να μειώσει την εισαγόμενη ακρίβεια

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

«Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για να μειώσει τις επιπτώσεις του και να προστατεύσει τους καταναλωτές»,

«Αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώνουμε φόρους, κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα που συγκρατούν ή μειώνουν σταδιακά τις τιμές στο ράφι και φυσικά η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους. Ήδη μέσα σε έναν χρόνο έχουν γίνει πάνω από 45.000 έλεγχοι κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκανε πρώτους από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός». Ανέφερε ότι το Σάββατο όπως είχε προαναγγείλει για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τιμών προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναδεικνύει το ζήτημα των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών σε επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία. «Στην επιστολή αναδεικνύεται η ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους», τόνισε.

Όπως ανέφερε η συλλογική δύναμη της ΕΕ και οικονομίας δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστούν συλλογικά διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός πρότεινε με την επιστολή του την υιοθέτηση νομοθεσίας στο επίπεδο της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών, όπου αυτή δε δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι ο πρωθυπουργός παρέστη πριν λίγη ώρα στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα, επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη και μίλησε σε εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.

«Συνολικά, στη διάρκεια της τετραετίας, προβλέπεται η προμήθεια 1.300 νέων λεωφορείων στις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με απόσυρση αντίστοιχου πλήθους παλαιών. Στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού προχωράει η προμήθεια συνολικά 550 λεωφορείων, ενώ πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια ακόμα 700».

Ξεχωριστά ανέφερε ότι από το Σάββατο, ξεκίνησαν στην Αθήνα, τα δρομολόγια των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων.

«Οι αστικές συγκοινωνίες εκσυγχρονίζονται, οφείλουμε, όμως, να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, πάντα σεβόμενοι τον επιβάτη και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε», τόνισε.

Πέρασε ακολούθως στην παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου, παρουσία του πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Τόνισε πως «το Ψηφιακό Σχολείο – digitalschool.gov.gr αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη σχολικής εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σταδιακά θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία όπως την επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποίηση προσόντων κ.λπ. αλλά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό».

Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στις πρώτες υπηρεσίες που περιλαμβάνει η πιλοτική εφαρμογή και τόνισε: «Στόχος είναι το Ψηφιακό Σχολείο να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα λειτουργώντας συμπληρωματικά ως προς την δια ζώσης διδασκαλία, την οποία δεν υποκαθιστά και να συμβάλει στην μεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους μαθητές μας, σε κάθε γωνιά της χώρας. Δίνει τα απαραίτητα εφόδια σε κάθε μαθητή που θα το χρησιμοποιήσει όπου κι αν βρίσκεται, μειώνοντας έτσι τις ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και μεγάλων αστικών κέντρων, δίνοντας στα δημόσια σχολεία ακόμα περισσότερα εργαλεία για να μην υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τα ιδιωτικά, φέρνοντας έτσι την ελληνική εκπαίδευση ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη».

Παραμένοντας σε θέματα που αφορούν κυρίως νέους ανθρώπος επεσήμανε ότι «πάνω από 145.000 νέοι 18 και 19 ετών, θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο του Youth Pass 2024. Οι νέοι 18 χρονών που υπέβαλαν την αίτηση ξεπερνούν τους 69.000 με το κόστος της ενίσχυσης να ανέρχεται για εκείνους σε 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, αυτοδίκαια λαμβάνουν την ίδια ενίσχυση οι νέοι 19 ετών που είχαν κάνει ήδη αίτηση κατά το προηγούμενο έτος και οι αιτήσεις τους ανέρχονται σε σχεδόν 76.000 με τη συνολική ενίσχυση να φθάνει στο ποσό των 11,3 εκατομμυρίων ευρώ.».

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «ήδη εστάλησαν τα πρώτα sms για την διενέργεια Τεστ ΠΑΠ σε σχεδόν 120.000 γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί παγκοσμίως τον δεύτερο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο, καθώς και την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο στον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη επεκταθεί η κάλυψη του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV σε κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15-18 και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ».

Στη συνέχεια πέρασε στο πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που απευθύνεται στους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ. Τόνισε ότι «για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού εντάσσεται το σύνολο των δικαιούχων δηλαδή και οι ασφαλισμένοι αγρότες – αγρότισσες, ενώ μέχρι πρότινος δικαιούχοι, ήταν μόνον οι συνταξιούχοι».

Είπε επίσης ότι πιστώθηκε την Παρασκευή στους λογαριασμούς πάνω από 1.600 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 5,7εκ. ευρώ. Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει την επιδότηση σε 7.772 δικαιούχους, με το ποσό των 26,1 εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος».

Κλείνοντας ανέφερε ότι σήμερα στις 19:00, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ.

Αύριο, Τρίτη 21 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Eurelectric Power Summit της ΔΕΗ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί